Orbán Viktor szerint a helyszínen fog kiderülni, milyen vakcinával oltanak

Orbán Viktor szerint a helyszínen fog kiderülni, milyen vakcinával oltanak

Orbán Viktor magyar (j) és Andrej Babis cseh miniszterelnök (b) közös sajtótájékoztatót tart megbeszélésüket követően Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. február 5-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volt egy, az oltásokra vonatkozó mondat Orbán Viktor miniszterelnök pénteki, a Karmelita kolostorban, Andrej Babissal közösen tartott sajtótájékoztatóján, ami kimaradt az MTI tudósításából. Az M1-en és Hír TV-n kívül más magyar médiumokat nem engedtek be az eseményre, az Euronews az AP hírügynökség egyik nyersanyagában találta meg.

„Magyarországon az oltás önkéntes és ingyenes. Tehát amikor valaki elmegy az oltópontra – akik regisztráltak, azokat oltjuk be – ott közlik vele, hogy milyen vakcinát tudnak neki adni. És ha nem kell, akkor nem fogadja el, hanem elmegy a sor végére, és ha van olyan vakcina, amilyet szeretne, majd ismét értesíteni fogjuk” – ezt mondta szó szerint Orbán Viktor.

Ebből azt a logikus következtetést vonta le az Euronews, hogy ha valaki sorra kerül, az értesítő levélben vagy emailben nem fog szerepelni az, hogy milyen vakcinával készülnek beoltani, az csak a helyszínen fog kiderülni. A használni tervezett, uniós engedéllyel még nem rendelkező orosz és kínai vakcina magas elutasítottsága miatt ez a kitétel többeket érinthet.

Az nem derült ki, hogy a sor végére kerülés mit jelent, és erre vonatkozó kérdést sem kapott: az összes oltásra várakozó, a korosztály, vagy egyéb sor.

Orbán Viktor az MTI szerint azt is mondta, hogy nem érdemes sem a vakcina, sem a védekezés kérdését átpolitizálni. Az orosz vakcinát firtató felvetésre a kormányfő azt felelte: az ezzel kapcsolatos bizalmatlanságot majd az idő megoldja.

Az Euronews beszámolójából ezt is mondta: „Azt tudom mondani, hogy a kommunizmus összeomlásakor 26-27 éves voltam, addigra az összes kötelező oltást megkaptam, és ezek ma is bennem vannak. Ez kivétel nélkül mind szovjet volt, és elég jól állok a lábamon. A magyar népesség átoltottsága is jól néz ki.” Hozzátette, hogy a bizalmatlanság abból is fakad, hogy Magyarország egy nagyon bonyolult ország. Azt mondta, ismer olyan idősek otthonát is, ahol nem kértek az amerikai oltóanyagból, csak az oroszból szeretnének kapni.

Eddig a Pfizer, valamint a Moderna vakcinájával oltottak csak Magyarországon, de a hétvégén érkezhet az első AstraZeneca-szállítmány, Orbán Viktor és Gulyás Gergely pénteki szavai szerint pedig talán már a következő héten kezdődhet a Szputnyik V orosz vakcinával való oltás is.