Veszélyhelyzet van, de nincs hova menekülni? – Orbán Viktort kérdezi Magyar Péter

Veszélyhelyzet van, de nincs hova menekülni? – Orbán Viktort kérdezi Magyar Péter

Orbán Viktor miniszterelnök és Hende Csaba honvvédelmi miniszter a Közös fellépés 2014 hadgyakorlaton Öskünél 2014. október 2-án (Fotó: AFP via Europress/Kisbenedek Attila)

Fotó: ATTILA KISBENEDEK

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négy kérdéssel fordult hétfőn Orbán Viktor miniszterelnökhöz Magyar Péter, mivel „hazánkban, Európában példátlan módon, két éve háborús veszélyhelyzet van és erre hivatkozással rendeleti kormányzás folyik”:

1. Igazak-e azok a hírek, hogy hazánkban alig néhány százezer emberre elegendő óvóhely áll rendelkezésre és a meglévő óvóhelyek közül jelenleg többet is átalakítanak profitszerzési céllal? Ha igen, akkor ez kinek a felelőssége?
2. Igaz-e, hogy sok magyar településen még a polgári védelmi szirénák sem működnek, amik egy valódi veszélyhelyzet esetén figyelmeztethetnék a lakosságot? Ha igen, ez kinek a felelőssége?
3. Hogy lehet az, hogy Magyarországon senki nem ismeri azt a veszélyhelyzeti tervet, amely alapján tudható lenne, hogy kinek, mikor, mi a teendője egy terrortámadás, egy természeti katasztrófa, vagy egy külső támadás esetén?
4. Hogy lehet az, hogy miközben hazánknak alig pár ezer hadra fogható professzionálisan kiképzett katonája van, közülük több százat Csádba küld, miközben a szomszédunkban véres háború folyik.

A Magyar Hang 2023 tavaszán készített összeálítást az óvóhelyekkel kapcsolatos problémákról, akkor azt írtuk, miközben hogy Svájc 8,7 millió lakosára több mint 9 millió védett férőhely jut, Magyarországon ugyanez az arány 7 százalék: nagyjából 700 ezer embernek elegendő hely áll rendelkezésre, és ez is szinte kizárólag Budapesten. De mindez csak elvben létezik: a Magyar Hangnak egy, a neve elhallgatását kérő szakértő arról beszélt, hogy a legtöbb fővárosi óvóhely jelen állapotában alkalmatlan a polgári védelem ellátására, van olyan helyiség, amelynek acél védőajtaja – ha még nem lopták el – előbb dől rá a menedéket keresőre, mint hogy a várost egyáltalán támadás érné. A falak málladoznak, a mennyezet omladozik, a kötelező felszerelések közül egyet sem találni az elvben óvóhelyként nyilvántartott létesítményben. Így hiába van papíron közel 3400 óvóhely Budapesten, a gyakorlatban valószínűleg csak a metró alagútjai nyújtanának valódi védelmet.