Összecsapott Karácsony és Puzsér

Összecsapott Karácsony és Puzsér

Puzsér Róbert és Karácsony Gergely a Válasz Online szervezésében megrendezett vitán (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

El lehet-e küldeni egy közvélemény-kutatót – nem szó szerint idézve – melegebb éghajlatra, kell-e tartani attól, hogy a Fidesz meghekkeli az előválasztást, megtartják-e egyáltalán annak a második fordulóját – ilyen és ehhez hasonló kérdésekről vitatkozott a főpolgármester-jelölti posztért versenyben lévő Karácsony Gergely és Puzsér Róbert. Bár inkább néhol kissé csipkelődő beszélgetés volt, mint két ellenfél komoly vitája.

A kulturális minimum és a közbeszéd stílusa is szóba került, amikor szerdán a Válasz Online szervezésében lényegében először ült egy asztalhoz nyilvánosság előtt a Tarlós István kihívói posztjáért versengő Karácsony Gergely, illetve Puzsér Róbert. A téma azért is volt mindkettőjüknél aktuális, mert Karácsony Gergely néhány hete a Hír Tv egyik műsorában a riporter állandó visszakérdezésére azt mondta – a jobbikos Gyöngyösi Márton korábbi kijelentése kapcsán –, hogy a zsidók listázása nem nácizmus.

Ezt már korábban is, és ezúttal is hibának nevezte, sőt élete legrosszabb mondataként említette. Gyorsan leszögezte, nyilvánvalóan elutasítandó bármilyen listázás, őt pedig nem lehet sem antiszemitizmussal, sem fasizmussal vádolni. E tekintetben egyébként melléállt Puzsér Róbert, aki szerint sok rosszat el lehet mondani a politikusról, de az említett a kettőt biztosan nem.

Puzséron közben azt kérték számon, hogy nemrég egy Facebook-posztjában trágár stílusban küldte el Závecz Tibor közvélemény-kutatót, amiért szerinte nyolc hónappal a választás előtt már kikiáltja Karácsony Gergelyt az ellenzék egyedüli reménységének, és kezelendőnek nevezte a „Puzsér-problémát”.

Eldőlt, milyen színekben indulhat Puzsér Róbert a választáson | Magyar Hang

A publicista fő programpontja továbbra is az autók kitiltása a belvárosból.

A publicista most azt mondta, hogy elborzasztja ez a férgesült szemforgatás, aminek lényege, hogy csak a 30 éve köztünk lévő politikai elitnek szabad káromkodni. Szavaiból kitűnt, hogy egyértelműen céloz itt a baloldalra is. Amikor ugyanis például Nagy Blanka trágár módon beszél a kormányról, azt őszintének és hitelesnek tartják, amikor O1G-t rajzolnak a hóba, az is rendben van, de amikor ő mond rosszat, az már nincs.

Az ATV kérdésére, miszerint Tarlós Istvánnal szemben is megengedné-e magának ezt a hangnemet, elsőként arról beszélt, érti, ha a csatorna nézőinek gondja van az ilyen stílussal, de amennyiben a főpolgármester is úgy beszélne róla, mint Závecz Tibor, akkor vele szemben sem válogatná meg a jelzőket.

Lesz előválasztás vagy nem?

Habár korábban volt már vita arról, hogy sikerül-e megvalósítaniuk az előválasztás második fordulóját, ezúttal – néhány apró csipkelődést leszámítva – megvolt az összhang. Mindketten érdekeltnek tartották magukat abban, hogy megméressék magukat.

Karácsony Gergely egyértelművé tette, amennyiben ő marad alul, akkor teljes mellszélességgel támogatni fogja a győztest. Bár odaszúrta azt is, hogy meglepődne, ha nem ő kerekedne végül felül. Puzsér Róbertnek ugyanakkor volt egy furcsa megnyilvánulása. Elsőként azt mondta, hogy amennyiben veszíteni fog az előválasztáson, akkor hátralép és átadja a terepet Karácsony Gergelynek. Azt azonban már feltételhez kötötte, hogy a szavazóit is a legyőzője támogatására buzdítsa. Mégpedig: az általa hirdetett Sétáló Budapest elnevezésű programot Karácsony Gergely vegye át, és hordozza lángpallosként. Karácsony úgy reagált, hogy amit eddig megismert a programból, azzal egyetért, vagyis nem lesz gond a lángpallossal. Igaz, a program még nem ismert teljes egészében – ráadásul Karácsony Gergely korábban nem is nevezte a legjobb megoldásnak, ha az autók teljesen ki lennének tiltva a belvárosból.

„A csata most kezdődött Budapestért" - Karácsony Gergely nyerte az előválasztás első fordulóját | Magyar Hang

Több mint 34 ezren szavaztak, nyolcvan százalékuk a Párbeszéd politikusára.

Volt némi súrlódás annak kapcsán is, hogy az előválasztást kinek és hogyan kell megszervezni. Puzsér szerint ehhez szükség van az MSZP forrásaira, viszont ő attól tart, hogy a szocialisták ezt valójában nem is akarják. Karácsony ugyanakkor úgy véli, ezzel nem lesz probléma, bár ő azt vetette fel, hogy nemcsak az MSZP-nek, hanem minden érintett pártnak részt kell vállalnia a költségekből, így például a Puzsér Róbert mögé már beállt LMP-nek is.

Attól egyikük sem tartott érdemben, hogy a Fidesz meghekkelné a szavazást, és mozgósított szimpatizánsaival saját íze szerint döntetné el a versenyt. Azt látták garanciának, hogy az előzetes megállapodás szerint 50 ezer voksra van szükség az érvényességhez, ez pedig szerintük túl magas szám ahhoz, hogy a Fidesz érdemben tudja befolyásolni a végkimenetelt.

Együttműködni a kormánnyal?

Fontos pozícióra pályázó ellenzéki politikusok esetében rendre jogosan felmerülő kérdés, hogy milyen viszonyra törekednek a kormánnyal, hiszen egy kétharmados fidesz–KDNP-s országvezetéssel szemben kérdéses, milyen lehetőségei vannak egy ellenzéki főpolgármesternek.

Puzsér Róbert elsőként felvázolta, hogy szerinte ma mit lehet látni. Egyrészt Tarlós István stratégiáját említette, amely a hatalommal való teljes együttműködés, amikor Orbán Viktor dönti el, hogy mire van szüksége Budapestnek. – Nyilván stadionra van szüksége Budapestnek – mondta.
Másodikként a régi baloldal hozzáállásáról beszélt, amely szerinte kimerül abban, hogy egy szabadságharcot folytat a budai Vár ellen. – Gyártsunk egy nagy „metoo-t” Budapestenek – így foglalta össze. Ezzel szemen amit ő képvisel, az egy harmadik út, a lényege pedig az, hogy nem vállal többet, mint amit meg tud valósítani, de annak érdekében együttműködik a kormánnyal.

Karácsony Gergely is alapvetően egyetértett abban, hogy közösen is kell dolgozni a kabinettel. Ugyanakkor szerinte Budapestnek a sarkára is kell állnia, ami nem szabadságharcot jelent, de ki kell fejezni, hogy az elmúlt kilenc évben zajló politikát meg kell állítani és új alapokra helyezni.