Paks II.: munkagödröt ásnának, mikor még létesítési engedély sincs

Paks II.: munkagödröt ásnának, mikor még létesítési engedély sincs

A paksi atomerőmű (Fotó: atomerőmű.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Süli János stábja lehetővé tenné, hogy a Paks II. projekt alapozását megelőző munkák, tehát a munkagödör kiásása már akkor megkezdődjön, amikor a blokkok építését még nem is engedélyezték. A bővítésért felelős miniszter tervéről a Direkt36 számolt be, hozzátéve, hogy lépéshez jogszabályt is kellene módosítani, kérve ehhez az Európai Bizottság jóváhagyását. Kérdéses tehát egyelőre, sikerülhet-e ezzel a projektet felgyorsítani.

A Direkt36 szerint azért is problémás mindez, mert így az alapozás nem feltétlenül áll majd összhangban a későbbi atomerőművel. Korrigálni kellene akár az alapozást is, ez pedig további forrásokat emészthet fel. A Roszatomnak viszont jól jönne a korai kezdés, és már korábban is felvetette, hogy módosítani lehetne az engedélyeztetési eljárást. Így a saját pozíciója is javulna, hiszen ezután könnyebben visszadobhatná a magyar fél által tett módosítási javaslatokat.

Nyilvánosságra kell hozni Paks II. szerződéseit | Magyar Hang

Ki kell adnia a magyar kormánynak a paksi bővítésre az orosz Roszatommal kötött megállapodást - jelentette be a közösségi oldalán Jávor Benedek, a Párbeszéd Európa parlamenti képviselője. A Paks II.-re vonatkozó szerződéseket 2014-ben kötötte meg a kormány az orosz állami atomipari vállalattal, azokat azonban titkosították.

Csak a munkagödör kialakítása 41 milliárd forintba kerül, a tendert pedig a Roszatom már kiírta. Jelentkezett is Szíjj László cége, de árajánlatot végül nem tett. Az ajánlatok nagy része drágább volt, mint amennyit a Roszatom a feladatra szánt.

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy Paks II. építését csak a létesítési engedély birtokában lehet elkezdeni. Ennek kiadásáért az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) felel. Eddig viszont még a kérelmet sem adták be, bár korábban Süli még azt ígérte, ez 2018-ban meg fog történni. Valószínűleg ez tovább fog csúszni, és 2019-ben sem feltétlenül lehet rá számítani. Az építkezés így 2021–2022 körül indulhat, 2028-2029 előtt pedig nem fejeződik be. Mindezt ahhoz képest, hogy a szerződés 2014-es aláírásakor még 2023-as céldátummal számoltak.  

Aszódi Attila: csúszás van, költségtúllépés nincs a Paks II. projektben | Magyar Hang

Több szakmai kérdésben is másként gondolkodott a paksi bővítés kérdésében, mint Süli János szakminiszter, de a legtöbb pontban ma is megingathatatlan híve a projektnek Aszódi Attila. A paksi bővítésért felelős államtitkári posztról január 15-én menesztett szakpolitikus az Indexnek adott interjújában beszélt minderről.