Palkovics: a rezsicsökkentés átalakítása csökkenti a lakossági gázfogyasztást

Palkovics: a rezsicsökkentés átalakítása csökkenti a lakossági gázfogyasztást

Budapest, 2021. szeptember 23.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án.
MTI/Koszticsák Szilárd

Fotó: Koszticsák Szilárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A lakossági gázfogyasztás 2014 és 2021 között 2,5 milliárd köbméterről 4 milliárd köbméterre emelkedett, miközben nem lett hidegebb az időjárás. Többek között erről beszélt Palkovics László, a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetője a Portfolio Energy Invest konferencián. Magyarázata szerint a rezsicsökkentés átalakítása ezért alkalmas jelentős fogyasztáscsökkentés elérésére.

A miniszter kiemelte, fontos feladat a dekarbonizáció, a földgázfogyasztás csökkentése – különösen rövid távon –, illetve annak a villamos energiával való pótlása. Azt is elmondta, 2010 óta sokat tett a kormány, Szlovénián kívül minden irányból érkezik a gáz, de drága, nem hazai, és klíma szempontból sem megfelelő.

Hozzátette, a földgáz súlya 44 százalékos a végső energiamixünkben, ha az áramban és a távhőben is figyelembe vesszük a gáz szerepét. A cél pedig 2050-re annyira csökkenteni arányát, amennyi a kiegyenlítő kapacitások beindításához elegendő.

Palkovics szerint az ipar, a közszolgáltatás, a kereskedelem, valamint a legnagyobb mértékben a lakossági fogyasztás mérséklése vezethet oda, hogy 2050-re egyáltalán ne legyen szükség orosz gázra.

A földgázfelhasználás csökkentése azonban más energiafajták fejlesztését igényli, mindenekelőtt az elektromos áram szerepének növekedését. Ehhez azonban elengedhetetlen a korszerűtlen magyar elektromos hálózat fejlesztése.

Arról is beszélt, hogy hamarosan olyan változás következik be a szabályozásban, amely segíti a mostanáig tiltott szélenergia termelés térhódítását. A geotermikus energiát pedig leginkább fűtésre érdemes használni, mert áramtermelésre kevésbé alkalmas.