„Senkinek sem kívánjuk, amit mi átélünk” – kárpátaljai menekültekkel találkozott David Pressman

„Senkinek sem kívánjuk, amit mi átélünk” – kárpátaljai menekültekkel találkozott David Pressman

David Pressman kárpátaljai menekültekkel találkozott (Fotó: Magyar Hang / Hutter Marianna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ha innen el kell menni, akkor sem megyünk haza Kárpátaljára, nem jó ott. Senkinek sem kívánjuk, amit mi átélünk – mondják azok a menekült magyar romák, akiknek nemrég menniük kellett Kocsról, miután a magyar állam a jövőben csak azoknak a menekülteknek segít lakhatással, akik Ukrajna „ukrán katonai műveletekkel közvetlenül érintett” régióiból érkeztek. Az érintetteknek jelenleg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segít szállással Esztergomban, de a családok azt mondják, nem tudják, meddig maradhatnak itt, feltehetően pénteken menniük kell tovább – hogy hova, arról fogalmuk sincs. A több tucat menekült nagy része nő, köztük rengeteg a gyerek is. Találkozásunkkor viszont éppen látogatót vártak: David Pressmant, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetét.

Addig is elmesélték, azért mentek el Kárpátaljáról, mert félnek a háborútól, ráadásul ottani otthonaikban már villanyuk, vizük sincs, házaikból pedig az otthon maradottak „amit értek, azt vittek”, de megértik őket, hiszen éheznek, munka pedig nincs. Másik nagy probléma a kényszersorozás, szerintük már a 17 éves fiúkat is elviszik a frontra. – Azok se mehetnek az utcán, a boltba se mennek be. Otthon Kárpátalján rendesen bujkálnak az emberek, rabolják őket – állították. Volt olyan asszony, akinek egy fiát már elvitték a frontra, ahogy a testvérét is. A testvére meg is halt egy mellette becsapódó rakéta miatt. – Két darabban hozták haza – mondta. Ugyanakkor van egy 17 éves fia is, őt már nem szeretné, ha elvinnék, „inkább hánykolódni fogok”. Sokan már a háború kitörése óta Magyarországon vannak, és az elmúlt két és fél évben Kocs volt az otthonuk. Itt elmondásuk szerint jól bántak velük, de mint állítják, a gyerekek közül mindössze kevesen tudtak iskolába járni, mert nem volt több hely a települési intézményekben. Így van olyan gyerek, aki a háború kitörése környékén volt 6-7 éves, vagyis nem sokkal rá meg kellett volna kezdenie tanulmányait, ma már 9 éves, de azóta sem járt egy napot sem iskolába. És hogy haragszanak-e a magyar államra? A válasz erre nem, de örülnének, ha visszavonnák a döntést, és segítenék őket tovább.

David Pressman szerdán kora délután érkezett Esztergomba abból a célból, hogy meghallgassa a menekültek történetét. Először megnézte jelenlegi szállásukat, majd leült néhányukkal beszélgetni és kifejezni együttérzését nehéz helyzetük miatt. – Az Isten megadta nekünk a gyerekünket, nem adhassuk oda tovább, hogy haljanak meg vagy valami. Szeretnénk őket felnevelni – mondta az egyik menekült asszony a nagykövetnek. A látogatásnak a kárpátaljai családok láthatóan örültek, a végén pedig közös fotót is kértek a nagykövettől.

David Pressman ezt követően arról beszélt a jelenlévő újságíróknak, hogy gyerekekről, nőkről, családokról van szó, akik megérdemlik, hogy méltósággal és tisztelettel bánjanak velük. Szerinte a magyar emberek hihetetlenül nagylelkűek, ezt ő maga is látta például akkor, amikor korábban Záhonyba utazott és látta, hogyan segítettek a helyiek az érkező menekülteknek vagy mikor látta az Ökumenikus Segélyszervezet és Lévai Anikó munkáját, amit az elesettekért végeznek. Szerinte az amerikaiak is nagylelkűek, az ország biztosítja a legnagyobb humanitárius támogatást Ukrajnának a háború kezdete őt, például a magyarok menekültprogramjának is adtak 20 millió dolláros támogatást. Az Egyesült Államok nagyköveteként fontosnak tartotta, hogy töltsön egy kis időt a családokkal, akiknek fogalmuk sincs, mi lesz velük péntektől. De biztos benne – „ismerve a magyarok nagylelkűségét” – hogy emberséges megoldás fog születni a helyzetre – tette hozzá.

David Pressman később újságírói kérdésekre is válaszolt. Többek közt arra voltak kíváncsiak tőle, hogy Orbán Viktor azt mondja, ha Amerika akarná, egy nap alatt véget vetne a háborúnak. Pressman szerint is vége lehetne már holnap a háborúnak, már ha annak Vlagyimir Putyin véget vetne, ugyanis ez a háború Vlagyimir Putyin döntésének az eredménye. Többek közt annak a H. Bencének az esetéről is kérdezték, akit nemrég tartoztattak le az Egyesült Államokban, miután azzal vádolják, hogy az oroszoknak akart csempészni amerikai eredetű rádiókommunikációs eszközöket. Szerdán kiderült, a férfi édesanyja korábban a magyar külügy egyik háttérintézményénél is dolgozott. Az esetet a nagykövet nem kívánta kommentálni, de annyit mondott, hogy komoly ügyről van szó, ám a részletekért az amerikai igazságügyi minisztériumhoz érdemes fordulni.

A Magyar Hang arról kérdezte a nagykövetet, követi-e Magyar Péter politikai tevékenységét, a válaszáról itt írtunk.