Reagáltak az ellenzéki pártok az orvosi kamara szétverésének szándékára

Reagáltak az ellenzéki pártok az orvosi kamara szétverésének szándékára

Pintér Sándor belügyminiszter-jelölt beszél meghallgatásán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Elfogadhatatlan politikai büntetőakció a kötelező orvosi kamarai tagság megszüntetése” – reagált a Momentum a Belügyminisztérium hétfő reggeli törvényjavaslatára, amely alapvetően átírná a Magyar Orvosi Kamara (MOK) hatásköreit. A javaslat amellett, hogy megszünteti a kötelező kamarai tagságot és áthelyezi a folyamatban lévő etikai eljárásokat az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz, azt is tartalmazza, hogy aki 30 napon belül nem nyilatkozik a tagsága fenntartásáról, az a 30 nap leteltével automatikusan elveszíti kamarai tagságát.

A Momentum szerint a MOK hazánk egyik legjelentősebb, nemzetközileg is elismert, demokratikusan működő szakmai érdekképviseleti szervezete. – Egy normális országban a mindenkori kormány megfontolja a MOK szakmai javaslatait, és folyamatos párbeszédet tart fenn vele. A tervezett, törvényjavaslat formájába öntött „büntetőeljárás”, amelynek a keretében a kormány nekimegy a kamarának, méltatlan egy jogállamhoz – fogalmaztak közleményükben.

– Ha a kamarákkal kapcsolatosan bármit érdemes megfontolni, az mindenekelőtt a nem hivatásszerűen működő, felesleges vállalkozói adminisztrációt és terhet jelentő Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kötelező tagságának, illetve a kamarai hozzájárulási díjának a megszüntetése kellene, hogy legyen – írták.

A Jobbik-Konzervatívok egészségügyi szakpolitikusa, Varga Zoltán Péter azzal a felütéssel indította Facebook-bejegyzését, hogy egyetlen nap alatt némítaná el az Orvosi Kamarát a kormány. – A javaslat alig egy nappal a benyújtása után eltörölné a kötelező szakmai tagságot, és kiveszi a folyamatban lévő eljárásokat a Kamara szerveinek hatásköréből. Hogy mindez kizárólag a Magyar Orvosi Kamara megrendszabályozásáról szól, azt az indokoláson kívül az is egyértelműen bizonyítja, hogy az egészségügy összes többi szektorában a javaslat elfogadását követően is megmaradna a kötelező kamarai tagság – vélekedett a politikus.

Úgy látja, a kormány politikája a továbbiakban is az „aki nincs velünk, az ellenünk van” elvvel írható le, a rendvédelmi dolgozók, a katások, a tanárok és más csoportok után pedig most a tiltakozó orvostársadalomba rúg bele a kormány, pedig a működő egészségügy a betegek érdeke. 

A DK közleményében azt írja, az Orbán-kormány hadat üzent a magyar orvosoknak azzal, hogy jogszabállyal dózerolják le a MOK hatásköreit, így lényegében megszüntetik az orvosok magyarországi szakmai érdekképviseletét.

„Mindezt azért, mert a Kamara tiltakozni mert a magyar emberek egészségét kockáztató, új ügyeleti rendszer bevezetése ellen, az egészségügyi ellátórendszer szétverése ellen” – írja a DK. A párt szerint ha ez így megy tovább, tovább fog romlani a magyar egészségügyi ellátás színvonala és biztonsága. „Ahelyett, hogy hallgatnának a Magyar Orvosi Kamara szakmai javaslataira, inkább erőből kényszerítik rá az akaratukat az orvosokra. Ennek az lesz az eredménye, hogy – megfelelő szakmai érdekképviselet híján – egyre több magyar orvos hagyja ott a pályát vagy megy dolgozni külföldre, ahol megbecsülik a hazai szakembereket – figyelmeztetett a párt.

Amint arról lapunk is beszámolt, az orvosi kamara hétfő délután rendkívüli sajtótájékoztató keretében reagált a kormány által benyújtott, jogaikat jelentősen csorbító törvényjavaslatra, amelyről egyébként semmilyen értesítést nem kaptak, őket is ugyanolyan meglepetésként érte, mint bárki mást.