„Uniós tagságunk nem játék, hanem nemzeti sorskérdés”

„Uniós tagságunk nem játék, hanem nemzeti sorskérdés”

Orbán Viktor miniszterelnök (j4) kötetlen beszélgetésen fogadja a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit a Karmelita kolostorban 2023. január 26-án. A kormányfő mellett Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója (j5) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (j3) (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egészen meredek kijelentéseket fogalmazott meg Orbán Viktor miniszterelnök, amikor csütörtökön beszélgetést folytatott a Karmelita kolostorban 15 jobboldali-konzervatív külföldi újságíróval, akik a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján vettek részt Budapesten. Magyarországon is nagy visszhangot váltott ki a The American Conservative terjedelmes tudósítása az eseményről. A cikkben a felelős szerkesztő, Rod Dreher összefoglalta, hogy Orbán milyen válaszokat adott az újságírók kérdéseire. A Hvg360 beszámolója szerint az eredeti cikkben arra a kérdésre, miszerint Orbán azt akarja-e, hogy Magyarország az EU-ban maradjon, Orbánnak a következő egyértelmű válasza volt olvasható:  „Határozottan nem”, de nincs más választása, mert az export 85 százaléka az EU-ba irányul. Ezután azonban az American Conservative frissítette cikkét, amelyben a „határozottan nem” kijelentés helyett már az szerepel: Orbán Viktor azt mondta, hogy neki személy szerint fájdalmas, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, de nem kérdés, hogy az EU tagja akar maradni, mert a gazdasági jólétünk függ tőle. (A változtatás tényét az Rtl.hu képernyőfotókkal igazolta, az American Conservative beszámolója eredeti és épp aktuális formájában ITT érhető el.)

Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke arra kérdésre, hogy pontosan hogyan fogalmazott a magyar miniszterelnök az EU-tagsággal kapcsolatban, azt válaszolta: „Semmi új nem hangzott el, a miniszterelnök már sokszor világossá tette: az EU-tagság nem kívánságműsor, hanem Magyarország nemzeti érdeke.”

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik elnöke, Gyöngyösi Márton – egyben európai parlamenti képviselő – a következőképpen reagált a miniszterelnök kijelentéseire a Facebookon: „Az igazán szörnyű, hogy sajnos meg is tudná tenni. Ő is tudja. Magyarország EU-ból történő kiválását el tudja indítani és meg tudja szavaztatni a parlamenti többségével. Népszavazás nélkül.” Ezért küzd a Jobbik évek óta azért, hogy csak népszavazással lehessen Magyarország EU-s tagságáról dönteni. 

Dobrev Klára EP-képviselő videóüzenetében arról beszélt, hogy „2023 januárjára az Orbán-rendszer 12 év teljhatalom után odáig jutott, hogy saját hatalma megtartása érdekében egy nemzeti sorstragédiát helyezett kilátásba. Hiába döntöttek a magyarok az uniós csatlakozásról népszavazáson, hiába áll vitán és pártokon felül Magyarországon uniós tagságának fontossága, a magyar miniszterelnök elkezdett úgy beszélni, mint aki az EU-ból való kilépésre készül.” Uniós tagságunk azonban nem játék, hanem nemzeti sorskérdés, ezért a DK árnyékkormánya nem hagyja, hogy Orbán kivezesse hazánkat az EU-ból. Ha kell, országos tiltakozásokkal fogják megakadályozni a kilépést. „Több millióan fogunk utcára menni, ott leszünk a Karmelita kolostortól kezdve az ország összes Fidesz-irodájáig” – mondta.

Ujhelyi István EP-képviselő bejegyzésében nemes egyszerűséggel csak arra emlékeztetett: „Két fideszes volt anno, aki nem vett részt hazánk uniós csatlakozásának parlamenti megszavazásán: Orbán Viktor és Áder János.”

A Párbeszéd is a Facebookon reagált: „Lefordítjuk: Orbánnak nincs más választása, mert különben nem tudná ellopni az uniós pénzeket”. „A magyar társadalom szilárdan az EU-tagság mellett áll, a legutóbbi közvélemény-kutatás tanúsága szerint Magyarország EU-tagságát a megkérdezettek 68 százaléka most is előnyösnek tartja, bármennyire is azt szeretné Orbán, hogy ez ne így legyen” – olvasható a közleményükben.

 Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke posztjában arról értekezett, hogy Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral. Szerinte a miniszterelnök mára az Európai Unió fekete báránya lett – nem ok nélkül, a Putyinnal ápolt jó viszony és a folyamatos vétók következtében. Orbán hintapolitikájának a magyarok az elszenvedői, a helyünk az Európai Unióban és a NATO-ban egyre bizonytalanabb – tette hozzá. A hódmezővásárhelyi polgármester szerint Orbán Viktor ne Magyarország véleményeként hangoztassa saját álláspontját, mert ő „csak egy megválasztott vezető, akinek a nemzete boldogulásáért kéne szolgálatot teljesítenie, nem gyerekes játszmákat folytatnia”.

A Magyar Hang legfrissebb számának címlapján is épp azzal foglalkoztunk, hogy kivezetheti-e Orbán Viktor hazánkat az unióból, erről több szakértőt is megkérdeztünk. Cikkünk itt olvasható online is.