Sikkasztás és pénzmosás gyanújával nyomoznak Márki-Zayék támogatása kapcsán

Sikkasztás és pénzmosás gyanújával nyomoznak Márki-Zayék támogatása kapcsán

Márki-Zay Péter (Fotó: Kunhalmi Ágnes / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyomozást indított a rendőrség a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz érkezett milliárdos külföldi támogatás ügyében – értesült a Magyar Nemzet néven megjelenő kormánylap. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) sikkasztás és pénzmosás gyanújával rendelt el nyomozást.

A hivatásos feljelentő, Tényi István tett feljelentést a Fővárosi Főügyészségen. Ők a dokumentumot a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK) küldték meg, tőlük pedig a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI) kerültek az iratok. Az ügyben feljelentéskiegészítést rendeltek el, majd az ORFK hétfőn arról tájékoztatta a lapot, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. Az információt a rendőrség sajtóosztálya a Telexnek is megerősítette.

Márki-Zay Péter a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjában beszélt arról, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom az áprilisi országgyűlési választás után hónapokkal is kapott támogatást az Egyesült Államokból. A politikus elmondása szerint ebből fizették ki „a kampány utolsó számláit”. Az érintett amerikai szervezet megkeresésünkre ugyanakkor azt közölte, hogy ők nem kampánytámogatást nyújtottak.

Néhány nappal később az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Márki-Zay Péter azt mondta, hogy ez a támogatás „semmi esetre sem” volt törvényellenes. Kiemelte, hogy „nagyon fontos szabály”, hogy ebből, az Amerikából kapott összegből nem finanszírozhattak pártokat, szerinte ezt nem is tették. Habár korábban nekünk még azt mondta, hogy ennek az adománynak a segítségével tudták kifizetni „a kampány utolsó számláit”, az ATV stúdiójában már úgy fogalmazott, hogy „hangsúlyozottan nem kampány- és nem pártfinanszírozásra kapták a pénzt”. Az összegét nem nevezte meg, úgy fogalmazott, hogy „milliárdos költségvetésről van szó, kétmilliárd felé jár az összege”. Amikor a feljelentésről kérdezték, a volt kormányfőjelölt azt mondta, ha elindul a nyomozás az ügyben, ők helyt tudnak állni azért, hogy a magyar törvények maximális betartásával használták fel az adományt.

 

 

Címkék: Márki-Zay Péter