Stummer János kilépett a Jobbikból

Stummer János kilépett a Jobbikból

Stummer János elnökjelölti beszéde a Jobbik kongresszusán 2022. május 8-án (Forrás: Stummer János/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A mai napon kiléptem a Jobbik Magyarországért Mozgalomból – közölte Stummer János, a szombati küldöttgyűlésen Jakab Péterrel szemben alulmaradt elnökjelölt kedd reggel a Facebook-oldalán.

Azt írta, hogy a szombati tisztújításon világos politikai alternatívát kínált a küldötteknek, „többségük azonban nemet mondott az általam javasolt hazafias politikára és szervezeti megújulásra. Szombaton nyilvánvalóvá vált számomra, hogy az a politikai közösség, amelynek az utóbbi 13 évben tagja és építője voltam, nem azon az úton kíván tovább haladni, ami a hazám jövője szempontjából üdvös.”

„Jakab Péter és szűk környezetének politikáját és vezetési gyakorlatát eddig is távolságtartással kezeltem, a továbbiakban viszont nem kívánok közösséget vállalni vele. A közügyekkel való foglalkozást továbbra is életem részének tekintem, de új párt, vagy politikai mozgalom megalapítása nem áll szándékomban. Azoknak a remek embereknek, akiket ebben a közösségben volt szerencsém megismerni az utóbbi években, a továbbiakban is minden jót kívánok. Akkor is, ha tagjai még ennek a pártnak, s akkor is, ha már nem” – írta.

Stummer János szombaton nyilvánosságra hozta, mivel próbálta maga mellé állítani a párt tagjait előző nap. beszédében elég keményen bírálta mind a régi-új pártelnököt, mind pedig a mögötte állókat.

– Érdemes feltenni azt a kérdést, hogy ezen a kongresszuson rajtam kívül ki is a másik elnökjelölt, merthogy nem Jakab Péter az. Kedves Péter, mondjuk ki, az utóbbi két évben nem te vezetted, nem te irányítottad ezt a pártot – ezzel kezdte a Jobbik szombati tisztújításán elmondott elnökjelölti beszédét Stummer János. Felidézte, hogy párttársa négy évvel ezelőtt azt írta neki: beszélni tud, de vezetni nem. Stummer János szerint az utóbbi két évben éppen ezt bizonyította be. – Te beszéltél, de más-mások vezettek és irányítottak helyetted – mondta.

Stummer János szerint a Jobbik jövője szempontjából mindenekelőtt ki kell mondani, hogy nagy bajban vannak, mert a párt mostanra ideológiailag teljesen kiüresedett, a választási kudarc miatt pedig történetének legnagyobb leépítése előtt áll. Szerinte ezért változtatniuk kell és visszatérni „a nemzeti útra”. – Elég volt ebből a mandátumpolitizálásból – mondta, ahogy a belső működést is változtatásra szorulónak tartja. – Rossz hangulat, sötét szobák, fenyegetések, retorziók, félelem van most sokakban – így írta le a jelenlegi helyzetet.

A párt szombati tisztújítása nem volt nyilvános, egy közleményben tudatták, hogy Jakab Péter győzött: a küldöttek 71,4 százaléka támogatta, szemben a Stummer János által elért 27,8 százalékkal. Az alelnöki posztokra is alapvetően olyanok kerültek, akik korábban is így dolgoztak Jakab Péter mellett.