Tordai Bence: néhány héten belül előrelépés lehet a szélenergia ügyében

Tordai Bence: néhány héten belül előrelépés lehet a szélenergia ügyében

Szélkerekek valahol Európában (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Heteken belül megszülethet a szélerőmű-tilalmat érintő megállapodás az Európai Bizottsággal, ám a kormány ezt is koncessziós formában működtetné – jelentette be Tordai Bence, a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke a közösségi oldalára feltöltött videójában. Erről a Gazdasági bizottság Energetikai albizottságának keddi ülésén esett szó (az ülést Tordai kezdeményezésére hívták össze), ahol a szél- és a napenergia helyzetéről beszéltek. 

A kormány részéről Alföldy-Boruss Márk energiapolitikáért felelős helyettes államtitkár adott tájékoztatást, ebből kiderült, hogy a felülvizsgált Nemzeti Energia- és Klímatervet nem sikerült a nyári határidőre leadni, csak nemrég nyújtotta be azt a kormány. A tervezet 2030-ra 29 százalékra emeli a megújuló energiák részarányát (miközben az uniós javaslat 40 százalék fölöttiről szól), és ez úgy jön össze, hogy a nap- és a szélenergia tekintetében 12 illetve 1 gigawattos kapacitással terveznek. – Ez szakmai körök szerint súlyos aránytalanságot tükröz, szélenergiából 4 gigawattra lenne szükség – fogalmazott a politikus. Ugyanakkor azt elismerte a helyettes államtitkár, hogy az 1 gigawattos célszám is a jelenlegi kapacitás megháromszorozását jelenti, ennél többet nem tudtak vállalni.  

Alföldy-Boruss ugyanakkor megígérte, hogy november közepére megszülethet erről a megállapodás az Európai Bizottsággal, ugyanakkor nem cáfolta azt az értesülést, hogy a magyar kormány koncepciója szerint a szélerőművek koncessziós formában működnek majd. Tordai ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország ellen nemrég két kötelezettségszegési eljárás is indult, mert koncesszióba adták az autópályák és a gyorsforgalmi utak fejlesztését, valamint a hulladékkezelést. – Ennek ellenére a kormány ezt a stratégiát erőlteti, kimondottan azzal a céllal, hogy a hazai tulajdonosi részarányt növelje ebben a szektorban – tette hozzá. Szerinte a Fidesz-közeli oligarchák valamely körének jutnak ezek a fejlesztések is, ők kapnak lehetőséget arra, hogy új szélerőműveket állítsanak rendszerbe. – A Párbeszéd szerint súlyos vétek az energiaátállást az oligarchák anyagi érdekei alá rendelni – szögezte le végül az ellenzéki politikus.

Lapunk többször is foglalkozott azzal a megmagyarázhatatlan jelenséggel, miszerint több mint tíz éve nem épült szélerőmű Magyarországon, illetve azzal, mi vihette rá most a kormányt, hogy átértékeli eddigi merev elutasító hozzáállását. Cikkeink erről ITT és ITT olvashatók.