Telex: Pénteken találkozik az iskolaigazgatókkal Maruzsa Zoltán

Telex: Pénteken találkozik az iskolaigazgatókkal Maruzsa Zoltán

Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára beszédet mond a Szlovákiai Magyar Iskolák XXII. Országos Tanévnyitó Ünnepségén a felvidéki Deresken, a római katolikus templomban 2022. szeptember 3-án (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Konzultációt hívott össze december 16-a, péntek délelőtt 10 órára Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár – tudta meg a Telex. Értesülésük szerint a tankerületi igazgatók hívtak meg az intézményvezetőket, és több pedagógus is részt vesz az egyeztetésen.

A pedagógus-szakszervezetek levelet is kaptak Maruzsa Zoltántól, a portálhoz eljutott levélből kiderül, hogy az érdekvédelmi szervezetekből csak egy ember vehet részt az eseményen, és a tagoknak nem lesz lehetőségük megszólalni a találkozón.

Mint a levélben írják, „a szakszervezetekkel a további egyeztetésre a következő sztrájktárgyaláson természetesen lesz mód.” 

Az eseményt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartják, de nem adták meg, hogy milyen témában. Emlékezetes, hogy a kormány kedden jelentette be a megállapodást az Európai Unióval, így elvileg megérkezhet az uniós pénzek egy része. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi kormányinfón azt ígérte: amint megérkezik az uniós pénz, megemelik a pedagógusok bérét.

Mint ismert, a tervek szerint három év alatt lépcsőzetesen növelnék a tanári fizetéseket, így a pedagógusok bére 2025-re érné el a diplomás átlagbér 80 százalékát. 

Szombaton Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke és Maruzsa Zoltán is részt vettek a kormányülésen. Itt azonban Horváth Péter szerint nem volt szó a tanártüntetésekről vagy az oktatás problémáiról.