Teljes csendben közel harminc milliárdot adott a kormány két baráti alapítványnak

Teljes csendben közel harminc milliárdot adott a kormány két baráti alapítványnak

Lovak az istállóban a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-ben 2018. január 12-én. A magyar állam 2,1 milliárd forintért vásárolta vissza a korábban privatizált céget, mostanáig 22 milliárd forintot fordítottak Mezőhegyes újjászervezésére. MTI Fotó: Rosta Tibor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem sajnálja a támogatásokat a kormány, ha azok a „megfelelő” vezetésű szervezetekhez érkeznek. Miközben Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Aldit kritizálja, amiért az üzletlánc fizetésemelést adna a dolgozóknak, kiderült, hogy Miniszterelnökség a hírverést elkerülve gigantikus támogatást adott két közhasznú vagyonkezelő alapítványnak.

A Miniszterelnökség támogatási szerződései között vettük észre, hogy a Gulyás Gergely vezette tárca februárban 13 milliárd forintos szerződést kötött a Mathias Corvinus Collegium Alapítvánnyal. Ami annyira a NER része, hogy alapítvány elnöke Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai államtitkára.

Nagy építkezésbe kezd az MCC

A kormány által 2020-ban legalább 500 milliárddal feltőkésített MCC országos és határon túli tehetséggondozó hálózatként működik, de számos piaci területen szerez érdekeltségeket, például bevásárolta magát a Libri mögött álló cégbe is. Emellett komoly, szintén az államtól örökölt ingatlanvagyonnal rendelkeznek; sőt, ők „örökölték meg” a Mol és a Richter addig állami tulajdonban lévő részvényeinek 10-10 százalékát – mint a hvg.hu cikkében rámutatott, ezek után 12 milliárdos osztalékot vehettek fel 2021 folyamán. A hírportál az éves beszámolóban ugyanakkor azt is kiszúrta, hogy a mesés bevételek ellenére a nonprofit szervezet 8,7 milliárdos veszteséget hozott össze a tavalyi év végéig.

A Miniszterelnökség bőkezű támogatását ez a veszteség is indokolhatná, de az Matthias Corvinus Collegium válaszából nem erre következtünk: a Magyar Hang kérdésére – mire használnák a most kapott forrást – a szervezet hálózatbővítését emlegette az MCC kommunikációs igazgatója.

„A forrásokat az MCC arra használja, hogy néhány éven belül 35 helyszínen, 10 000 diák tehetséggondozását biztosítsa: a tanítási órákon és közösségépítő foglalkozásokon túl, hazai és nemzetközi szakemberekkel, oktatókkalelőadókkal és több száz szakmai rendezvénnyel. Mindemellett az MCC felújítja Magyarország városainak nagy múltú, az épített örökséget képező, de évtizedek óta elhanyagolt, lepusztult állapotú épületeit, és tehetséggondozó centrumok létrehozásával megmenti az építészeti értékeket az utókor és a városlakók számára” – írta Erdei Krisztián.

Mivel arra is kitért, hogy a szeptemberben megnyíló  nyíregyházi képzési központjukkal már 24 magyarországi és határon túli helyszínen lesz jelen a kollégium, ahol összesen 5500 diákkal foglalkoznak, tudható, hogy MCC grandiózus terjeszkedéssel: 9 új központtal és 4500 támogatott tanuló felvételével számol, és információik szerint építkeznének a Felvidék, Vajdaság területén is. Hogy erre elég lesz, a kormány által most küldött pénz, az viszont nem egyértelmű, Erdei pedig nem számolt be a forrás ütemezéséről, a támogatás időtartamáról sem.

Email-címük nincs, pénzük annál több lesz

Áprilisban 15 milliárd forint jutott „pénzbeli vagyonjuttatás” formájában a Lázár János vezette Jövő Nemzedék Földje Alapítványnak (JNFA) is, ami közérdekű vagyonkezelő szervezetként felel az állami tulajdonú Mezőhegyesi Ménesbirtok működéséért (A támogatást, lapunktól függetlenül az Átlátszó is észrevette).

A rejtélyes alapítványt – melynek sem email-címe, sem telefonszáma nincs – egy rózsadombi villába jegyezték be. Pont oda, ahol az Áder János volt köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita által a koronavírus-járvány áldozatainak megsegítésére létrehívott Regőczi Alapítvány is működik. A 24.hu cikke szerint pedig itt székel a Kék Bolygó Klímavédelmi Befektetési Alapkezelő Zrt., amelynek tulajdonosa a köztársasági elnök által alapított Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, valamint itt található a Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázatkezelő Tőkealap is.

Agyonhallgatták

Lapunk próbálta megtudni, hogy a Lázár kuratóriumi elnöksége alatt működő alapítvány milyen célokra kapott ekkora összeget, milyen ütemezésben érkezik hozzájuk a kormányzati forrás, de falakba ütköztünk. Hiába írtunk Lázár János fejlesztési miniszternek, és a JNFA-ban tagként résztvevő Győrffyi Balázs fideszes képviselőnek (Győrffy nem mellesleg a Nemzeti Agrárkamara elnöke is), nem válaszoltak.

A Miniszterelnökség szintén nem vett tudomást megkeresésünkről – a téma nem került szóba a csütörtöki kormányinfón sem, bár Gulyás ekkor már tudhatott írásban elküldött kérdéseinkről.