Hatezernél is többen érdeklődtek már határvadász képzés iránt

Hatezernél is többen érdeklődtek már határvadász képzés iránt

A határkerítés Madarasnál (Fotó: Magyar Hang/György Zsombor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két hete tart már a határvadászok toborzása, ez alatt több mint hatezren jelezték személyesen, levélben, a közösségi oldalakon vagy telefonon, hogy csatlakoznának a rendőrség kötelékéhez – árulta el a Magyar Hangnak az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Az ORFK közlése szerint a jelentkezők egységcsomagokat küldhetnek be, amiket a Központi Határvadász Toborzóiroda kezel, a felvételi és alkalmassági vizsgálatok pedig „ütemezetten zajlanak”.

A rendőrség által ígért, akár bruttó 400 ezer forintos bér és az általános iskolai végzettséggel is megpályázható állás a jelek szerint tehát sokakat csábít. A police.hu-n elérhető feltételrendszer szerint határvadászok alapilletménye bruttó havi 300 ezer forint, az éjszakai pótlék óránként bruttó 193 forintot, a készenléti pótlék óránként bruttó 97 forintot jelent – ezekkel, és az esetleg meglévő nyelvvizsgapótlékokkal együtt lehet elérni az áhított bruttó 400 ezres bért, amihez évente bruttó 200 ezer forintnyi cafeteria is társul.

A vezényléses alapú munkarend nem lesz könnyű: a határvadászokat legalább (vagyis minimum) 12 órás szolgálatra rendelhetik be, legfeljebb négy egybefüggő munkanapon keresztül, és öt-hat egybefüggő szabadnapra is számítanak a leírás szerint. Utóbbinak viszont kissé ellentmond, hogy a határvadász heti két pihenőnapra jogosult, amiből havonta két alkalom eshet szombatra-vasárnapra, vagy vasárnapra-hétfőre).

A pályázóknak pszichológiai és fizikai alkalmassági vizsgálatokon kell részt venniük – utóbbi alatt a „meghatározott idő alatt” elvégzett fekvőtámaszokat és felüléseket, valamint az 1500 méteres síkfutást érti a rendőrség.

A teszteket sikeresen elvégző határvadásznak emellett meg kell ismernie Schengeni határ-ellenőrzési kódex rendelkezéseit és a kényszerítőeszközök elméleti és gyakorlati használatát, azaz elektromos sokkolót, könnygázsprét, rendőrbotot is bevethetnek majd.

Gyorstalpaló után a tűzvonalba

A határvadász-toborzásnak ugyanakkor a pszichológiai szűréssel együtt is komoly kockázatai vannak. Mint azt Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára a Magyar Hangnak megjegyezte, a déli határszakaszon egyre erőszakosabbá válnak a konfliktusok, az elkeseredett menekültek fegyverrel támadtak egymásra, és agresszíven rohamozzák a határkerítést is. Egy ilyen éles helyzet egy rutinos, több éve szolgáló rendőrnek is óriási stressz, a 160 órás képzés után tűzvonalba dobott határvadászoknak pedig még nagyobb traumát jelenthet.

A határvadász státusz egyébként a rendőrségnél eddig teljesen szokatlan szerződéses rendőri munkavégzést jelent: a szerződés három éves időtartamú és egy alkalommal újabb három évre meghosszabbítható.