Tucker Carlson „öngyűlölő körútjáról” írt Anne Applebaum

Tucker Carlson „öngyűlölő körútjáról” írt Anne Applebaum

Tucker Carlson interjúja Orbán Viktorral (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyarországra érkezett amerikai műsorvezető, Tucker Carlson az autokrata Orbán Viktor kampányfigurája – így látja Anne Applebaum történész, aki a The Atlantic-be írt cikket a Fox News sztárriporterének körútjáról. Mi is beszámoltunk róla, hogy Carlson előbb interjút adott a Mandinernek, illetve Orbán Viktor Carlsonnak, majd az esztergomi MCC-fesztiválon szólalt fel a műsorvezető. Itt azt az illiberalizmust kárhoztatta, ami valójában leginkább az Orbán-kormányra jellemző.

Applebaum szerint Carlson most épp Magyarországról bosszantotta mindazokat, akiknek fontos a jogállamiság, a szabad sajtó és a szabad választás eszménye. A műsorvezető valójában öngyűlölő, mert megveti az Egyesült Államokat és annak alkotmányát, vélekedett Applebaum.

A történész helyzetleírását persze lehet vitatni, így azt is, öngyűlölet-e külföldön a saját hazánkban zajló tendenciákat elítélni. Érdemes viszont elgondolni azt is, fideszes politikusok, illetve kormányközeli értelmiségiek hogyan szokták jellemezni azt, amikor ellenzéki magyarok külföldön ítélik el az itthoni jelenségeket. Már akkor is hazaárulást kiáltanak, amikor mindössze a kormány rossz hírét viszik. Más az, ha valaki nemcsak a hatalom lépéseit, de például társadalmi jelenségeket, a kormánytól független tendenciákat ostoroz más országban. Tucker Carlson egyértelműen ezt teszi. Ahogy egyébként a kormány többi kedvenc nyugati politikai elemzője, írója, filozófusa is. Kifejezetten gyakori, hogy mikor Magyarországra látogatnak, a saját országuk viszonyait bírálják keményen, miközben ezzel szemben az orbáni Magyarországot magasztalják. (Amiről jellemzően szélsőséges képük van: ismerik egyrészt a nagyon elítélő, de nem túl szofisztikált nyugati cikkeket, illetve ezzel szemben a kormánypárti apológiát.)

Radoslaw Sikorski volt lengyel külügyminiszter felesége, Applebaum hozzátette azt is: Carlson azt gondolhatja, hogy ha kifejezi tiszteletét a magyar demokratikus intézmények elleni támadások előtt, azzal éppúgy feldühíti az amerikaiakat, mint Orbán Viktor. Applebaum úgy látja, azok az amerikai értelmiségiek, akik utat találnak Orbánhoz vagy Vlagyimir Putyinhoz, nem tudják elviselni az etnikai sokszínűséget, a modern kultúrát, illetve a független sajtót. A történész viszont hozzátette, ők csak egy Patyomkin-falut találnak Magyarországon. Egy olyan keresztény országot, ahol templomba csak a kisebbség jár, illetve egy olyan nyugati államot, amelyik elűzte a CEU-t, helyette pedig a Fudan Egyetemre vágyik.

Applebaum szerint ugyanaz a cél, mint Sztálin idején: bebizonyítani, hogy a rendszer jobb a nyugati demokráciáknál, és képes ellentmondani a külföldi kritikáknak. Eközben Orbán viszont már szélsőjobboldalibb a korábbi Jobbiknál is, és az Európai Néppárt után kiutasíthatják még az Európai Unióból is – legalábbis Applebaum szerint. Ráadásul a magyar kormány még meg is figyeltet független újságírókat a Pegasus kémszoftverrel, tette hozzá a történész. Példaként pedig George Bernard Shaw-t emlegette, aki 1931-ben a 75. születésnapját Moszkvában ünnepelte, és arról beszélt, hogy barátai bár az orosz éhezéstől féltették, ő egyet sem aggódott emiatt, sőt, érkezés előtt az összes magával hozott ételt kihajította az ablakon. A Fox News műsorvezetőjéhez hasonló gondolkodók közé sorolta a történész Rod Drehert vagy épp Christopher Caldwellt.

A történész szerint a helyzet iróniája, hogy Orbán alatt elképzelhetetlen lenne egy carlsoni figura létezése. Tehát egy hangos televíziós kommentátoré, aki éles kritikusa a kormánynak, és milliók követik őt. Magyarországon a kormány nem csupán befolyásolni próbálja a médiát, hanem konkrétan uralja is annak jelentős részét, tette hozzá a The Atlantic szerzője.