Újabb részletek jelentek meg Orbán Viktor zártkörű sajtóbeszélgetéséről

Újabb részletek jelentek meg Orbán Viktor zártkörű sajtóbeszélgetéséről

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök kötetlen beszélgetésen fogadja a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit a Karmelita kolostorban 2023. január 26-án. A kormányfő mellett Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre nagyobb a feszültség Magyarország és Ukrajna között, miután Orbán Viktor miniszterelnök „elfogadhatatlan” megjegyzéseket tett Ukrajnára – emlékeztetett a Tichys Einblich nevű, „liberális-konzervatív” blog-magazinban szombaton megjelent írásában Roland Tichy újságíró, emlékeztetve arra, mekkora diplomáciai botrányt kavart, hogy a Mathias Corvinus Collegium által szervezett sajtóbeszélgetésről tudósítva egy kollégája, az American Conservative felelős szerkesztője, Rod Dreher leírta, hogy azon Orbán Viktor a „senki földjének” nevezte Ukrajnát.

Ahogy az a hvg.hu szemléjéből kiderül: Tichy is ott volt a Karmelita kolostorban rendezett eseményen, mint Dreher, és ő is beszámolt friss írásában az ott elhangzottakról. Leginkább arról, mit mondott a magyar kormányfő Ukrajnáról, Oroszországról, és hogyan látja a háború jelenlegi állását illetve a jövőt. Tichy azt írja, Orbán szerint Putyin aligha adja fel a harcot, mivel Oroszországban elnökválasztás lesz, és – ahogy fogalmaz – „a háború vesztesei nem nyernek választásokat, még a manipuláltakat sem”.

Tichy arról is ír, az a benyomása, hogy a magyar miniszterelnök nem az az oroszbarát, „akinek szeretik beállítani”, mert „ismeri a kegyetlenségüket, elvégre az akkori miniszterelnököt és elődjét, Nagy Imrét 1956-ban az oroszok felakasztották”. Tichy szerint Orbán azt is kifejtette, mi lehet Oroszország háborús terve. A kormányfő úgy látja, nem Ukrajna meghódításáról van szó, mivel a hódítást azonnal kíméletlen gerillaháború követné és egy oroszbarát bábkormányt sem fogadnának el az ukránok.

Orbán szerint Oroszországnak fel kellett adnia eredeti céljait, és most arra törekszik, hogy egy ütközőzónát hozzon létre, nagyjából a most vitatott donbászi vonal mentén. Orbán szerint ezt jelzi “a szó szoros értelmében felperzselt föld, a brutális pusztítás és megsemmisítés”, ezért is nevezte a kormányfő ezt a területet egyfajta „halálzónának”.

A hvg.hu szemléje szerint Orbán elmondta a külföldi újságíróknak is, amit a kormányzati kommunikáció a nyilvánosság felé is közvetít, hogy „azonnali tűzszünet” lenne a megoldás. Azt a kormányfő a zártkörű beszélgetésen is elismerte, hogy ez „fáradságos”, hiszen „területeket kell meghatározni, feltételeket kell megfogalmazni és tárgyalni, garanciákat ígérni”, mindez pedig több hónapos folyamat, ráadásul Ukrajna ezt elutasítani látszik.

Tichy is ír arról, mi hangzott el az EU és Magyarország viszonyával kapcsolatban, ami azért érdekes, mert Rod Dreher beszámolójában erről volt egy érdekes rész, de aztán kivették a szövegből. Azt, amikor Orbán azt mondja, hogy nem akarja, hogy Magyarország az EU-ban maradjon, viszont Magyarországnak nincs más választása, mert az exportját 85 százalékát az EU-val bonyolítja.

Tichy beszámolója szerint annyi bizonyos, hogy „Orbán elutasítja a vágyott egységes uniós államot, és ragaszkodik a szuverén államok uniójának koncepciójához”. A tömeges bevándorlást pedig éppúgy ellenzi, mint szexuális kisebbségek kiváltságainak erősítését. Miként Tichy felsorolja: a magyar kormányfő elutasítja továbbá „az EU iránti vak lelkesedést”, de ugyanígy elutasítja „az EU-ból való kilépést is”.