Újabb sajtópert vesztett el a miniszterelnök első fokon

Újabb sajtópert vesztett el a miniszterelnök első fokon

Orbán Viktor a szavazás utáni rögtönzött sajtótájékoztatón, 2024. június 9-én. (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Hírklikk ellen indított pert is elbukta első fokon Orbán Viktor, emellett pedig 497 ezer 125 forint perköltséget is ki kell fizetnie, valamint 36 ezer forint bírósági illetékes is rendeznie kell – írta a Média1. A lap beszámolója szerint azért kellett ilyen sokáig várni a döntésre (más lapok esetében már májusban megtörtént ez), mert a miniszterelnök jogi képviselői nem a területileg illetékes bíróságon perelték be a Hírklikket, ezért előbb át kellett tenni az ügyet.

Orbán Viktor magánszemélyként perelt be több szerkesztőséget, miután azok szemléztek egy Sparról szóló cikket. Az Economx vette észre a Spar Austria-csoport vezérigazgatójával készült interjút, amiben Hans Reisch arról beszélt, hogy a Spar átalakította működését, és Svájcba menekítette magyarországi vagyona egy részét, nehogy Orbán Viktor oligarcháinak kezébe jusson a cég. Az interjúból készült szemlét több lap is átvette, amelyeket a miniszterelnök ugyanúgy beperelt. Az érintett lapok között van a 24.hu, a 444.hu, a Klubrádió, a Magyar Narancs, az Economx, az Index, az RTL.hu és a Hírklikk is.

A Fővárosi Törvényszék most megállapította, hogy a Hírklikk jogszerűen szemlézte a lapban megjelent állításokat, és szerintük jogszerűen jelentek meg az osztrák üzletember szavai. A bíróság szerint Orbán Viktor közszereplő, akinek tűrési kötelezettsége van, és a sajtóban emlegetett családtagja is annak minősül. A megjelent mondat ugyan tényállítás, de a sajtónak be kellett számolnia az üzletember mondatairól, a cikk pedig egy közügy megvitatásáról szól. A bíróság szerint akkor is tűrnie kellene Orbánnak, hogy mit szemléztek, ha családtagja nem lenne közszereplő. Az ítélet ellen a kormányfő még fellebbezhet. Orbán Viktor eddig a magánszemélyként indított perek többségét elvesztette első fokon, a 444.hu ellen indított pertől azonban végül pár órával a tárgyalás előtt visszalépett. A Klubrádió elleni pert megnyerte, de a csatorna fellebbezés nyújt be. A Média1 úgy tudja, hogy a Orbán a Pécsi Stoppal szembeni döntés után fellebbezést nyújtott be, a többi ügy folytatása egyelőre nem ismert.

Címkék: Orbán, Spar, sajtóper