Ungár Péter: Maximális csalódás volt Karácsony Gergely visszalépése

Ungár Péter: Maximális csalódás volt Karácsony Gergely visszalépése

Ungár Péter (Fotó: Magyar Hang/Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Másodlagos kérdés, hogy legitim-e az Alaptörvény, a lényeg az, hogy ez egy egypárti alkotmány. Ez a bűne, ezt kell megváltoztatni – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. A politikus kifejtette, miért tartja csalódásnak az általuk is támogatott Karácsony Gergely visszalépését, de leszögezte azt is, hogy támogatni fogják az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének választott Márki-Zay Pétert. Beszélt arról is, hogy nem vezet Excel-táblát a fideszesek szexuális orientációjáról, „ám mint a homoszexuális világban eléggé jártas ember azt tudom mondani: tényleg sok fideszes van, aki homoszexuális”. Azzal ugyanakkor „drámaian nem ért egyet”,  ahogy Orbán Gáspár orientációjáról beszélt az összellenzéki miniszterelnök-jelölt. 

– Hányas osztályzatot adna a pártoknak az előválasztás lebonyolítására, ha 1-től 5-ig kéne értékelni?
– Négyest, de csak az előválasztás első fordulójának elején történt beomlás miatt.

– Maradva az 1-től 5-ig tartó skálánál: mekkora csalódás volt Karácsony Gergely visszalépése?
– Ez ötös, ami a maximális csalódást jelenti. Azért politikai kuriózum, amikor a második lép vissza a harmadik javára. Nem azt mondom, hogy nem lehet ilyet csinálni, de azért ez egy furcsa dolog.

– Utólag megbocsáthatóvá teszi a főpolgármester döntését, hogy Márki-Zay Péter nyert az előválasztáson? Vagy még maradt önben ellenérzés?
– Önmagában az, hogy Márki-Zay Péter mindenféle pártháttér nélkül bejutott a második fordulóba, az hatalmas politikai teljesítmény. Ahogy az is, hogy aztán megnyerte. Mi mindenben fogjuk támogatni, sőt, szerintem az egyik legfegyelmezettebb támogatói leszünk. De mi azért álltunk be Karácsony Gergely mögé, mert azt gondoltuk, hogy kell egy zöld rendszerkritikus jelölt az ellenzék élére. A baj nem is önmagában az, hogy ő visszalépett egy jobboldali konzervatív jelölt számára, hanem hogy utána azt mondta, szerinte nincs többsége Magyarországon a zöld rendszerkritikus baloldali gondolatnak. Szerintem ez nincs így.

– Akkor ez miért nem derült ki az előválasztáson?
– Kiderült, hiszen Karácsony Gergely második lett, ezek után nem lehet azt mondani, hogy ez ne lett volna egy népszerű gondolat.

– Karácsony Gergelynek akkor is végig kellett volna csinálnia a második fordulót, ha nem nyerné meg?
– A második fordulóban három olyan jelölt volt, akik közül bármelyik jelentősen jobb miniszterelnök lett volna, mint Orbán Viktor. Arról, hogy kinek mennyi esélye van Orbán Viktorral szemben, én nem szeretnék megszólalni a tízmillió Török Gábor országában, mert – bármilyen meglepő –, de abban hiszek, hogy a politika ennél kisebb részben taktikai kérdés.

– Karácsony Gergely visszalépése után ön kire szavazott végül?
– Azért nem fogom elmondani, mert a párton belül az egyik legnagyobb híve voltam annak, hogy maradjunk semlegesek.

– Ez nem politikai gyávaság?
– Szerintem nem. Mi zöldpárt vagyunk, zöld jelölt pedig nem volt, ezt ki kellett mondanunk. Azért sem mondhatom el nyilvánosan, hogy kire szavaztam, mert a párt egyik vezetőjeként nem vagyok magánember.

– Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője sem az, ő mégis felvállalta, hogy Márki-Zay Pétert támogatta.
– Ez az ő döntése volt, tiszteletben tartom, de én nem szeretnék a sajátomról beszélni.

– Említette, hogy teljes mellszélességgel fogják Márki-Zay Pétert támogatni, akit több kritika is ért. Például az, hogy a DK szerint olyan, mint Donald Trump, hiszen tesz olyan állításokat, amelyeket nem tud alátámasztani. Önnek erről mi a véleménye?
– Volt, hogy személyesen is elmondtam Márki-Zay Péternek, mivel nem értek egyet, ilyenkor ő nagyon korrekten reagált. Értem, hogy felfokozott volt a hangulat az előválasztáson, de itt az ideje, hogy ezt magunk mögött hagyjuk. Ha pedig már Donald Trump merült fel kérdésként: ha megnézzük, hogy az amerikai előválasztáson miket mondtak egymásról a jelöltek, ahhoz képest az itthoni megmérettetés nem volt durva.

– Azon is könnyen túl lehet lépni, amit Orbán Gáspár szexuális orientációjával kapcsolatban feszegetett Márki-Zay Péter, vagy hogy azt állította, a fél kormány meleg?
– Szálazzuk szét a kettőt. Drámaian nem értek egyet azzal, ahogy Orbán Gáspár orientációjáról beszélt. Viszont legitim arról beszélni, hogy vannak olyan fideszes politikusok, akik annak ellenére, hogy homofób kampányt csinálnak, a szexuális szabadság mozgalmainak vívmányaival maguk is élnek. A különbség, hogy XY fideszes politikus közhatalmat gyakorol, Orbán Gáspár pedig nem.

– Az tényszerűen igaz lehet, hogy a fél kormány meleg?
– Nem vezetek Google Excel táblát a fideszesek szexuális orientációjáról. Ám mint a homoszexuális világban eléggé jártas ember azt tudom mondani: tényleg sok fideszes van, aki homoszexuális.

– Kormánytagról is tud?
– Ennél többet nem fogok mondani.

– Jakab András alkotmányjogász úgy nyilatkozott a Telexnek nemrég: „a hideg polgárháború felforrósításának forgatókönyve, ha az ellenzék hatalomra jutva semmisnek tekinti az Alaptörvényt”. Önnek mi a véleménye: semmisnek tekinthet az ellenzék egyes kétharmados törvényeket, vagy ez valóban nagyon durva feszültségekhez vezethet?
– Az egész rendszerváltoztatás, elszámoltatás kérdéskörben nagyon szűk mezsgyén kell mozognia az ellenzéknek. Legitim az ellenzéki szavazók igénye, hogy legyen következménye a 2010 után elkövetett bűnöknek, de olyan dolgokat ne ígérjünk ellenzéki oldalról, amiket nem tudunk betartani. Emellett pedig a fideszes szavazóknak – hangsúlyozom, nem a politikusoknak – békejobbot kell nyújtani.

Az alkotmányosság kérdésénél jelezném: földrajz szakot végeztem, nem vagyok alkotmányjogász, így túl releváns dolgokat nem tudok mondani. Ugyanakkor ha feles többséggel nyerünk, a kétharmados struktúrák részeit kétségtelenül ki kell kerülni, de ezek egy része jogállami módon is megtehető. Például az egyik legnagyobb fideszes disznóság, a földrablás okozta károk jóvátételére be tudunk vezetni kétharmad nélkül is birtokmaximumot. Tehát vannak feles többséggel is kezelhető kérdések, de egyébként a Fidesz készítette torz választási rendszerben nagyon kicsi a különbség a feles és a kétharmados ellenzéki győzelem között. Szóval szerintem ahelyett, hogy ezzel a vitával elijesztünk néhány mérsékelt szavazót, inkább próbáljuk meggyőzni őket, és törekedjünk a nagy győzelemre.

– Személy szerint legitimnek tekinti a mostani Alaptörvényt?
– Persze, felesküdtem rá országgyűlési képviselőként, de közben annak a pártnak is a tagja vagyok, amelyik tüntetést szervezett ellene. Másodlagos kérdésnek gondolom, hogy legitim-e az Alaptörvény, a lényeg az, hogy ez egy egypárti alkotmány, amely készítésébe nem vonták be a többi pártot és a társadalmat sem. Ez a bűne, ezt kell megváltoztatni.

– Ha mégis első nap megpróbálja leváltani az új kormány Polt Pétert, nem lehet attól tartani, hogy ez tüntetéssorozatokhoz, akár 2006-ot felidéző eseményekhez vezet?
– Azt gondolom, hogy ha kormányváltás lesz, nagyon sokan le fognak mondani.

– Tényleg látja maga előtt, ahogy ezt például Polt Péter önként megteszi?
– Erre nem biztos, hogy tudok okosat mondani, de nagyon sokan meg fogják ezt lépni.

– Miért? Attól függetlenül, hogy a Fidesz nem lesz kormányon, elképesztő mennyiségű pénzzel, hatalommal és infrastruktúrával fog rendelkezni.
– Onnan kell a történetet megfogni, amiről Karácsony Gergely is beszélt a kampányban: a pénz, nem pedig a jogállamiság kérdése felől. Ha elzárjuk a pénzcsapokat, akkor minden más könnyebben fog menni.

– Térjünk át a zöld kérdésekre. Márki-Zay Péter a Dobrev Klárával folytatott klímavitája során arról beszélt: szélenergiába nem fektetne, mert az nem gazdaságos, az igazi rezsicsökkentés az energiatakarékosság. Ezzel egyetért?
– Azzal egyetértek, hogy az Európai Uniónak szinte számolatlan forrása van az energiatakarékossággal, szigeteléssel kapcsolatos projektekre. Ez valóban zöld rezsicsökkentés lenne, és érthetetlen, hogy a Fidesz miért nem használta ki kellőképpen ezeket a lehetőségeket. A szélenergiával kapcsolatban ma Magyarországon van egy tiltószabályozás: a lakott területek 12 kilométeres körzetén belül nem szabad szélerőművet építeni, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy szinte sehol sem lehet. Az LMP-ből senki sem gondolja, hogy nekünk a szélenergia lenne az elsődleges energiaforrás, de vannak szélcsatornák az országban, ahol ezek működnének, így a jelenlegi tiltás abszurd. Nagyon remélem, hogy az LMP meg fogja győzni Márki-Zay Pétert, hogy minden megoldást támogasson. Az a tapasztalatom, hogy ő olyan ember, aki a gazdaságilag alátámasztott szakmai érvekre hallgat.

– És vajon hogyan lehet meggyőzni őt az atomenergiával kapcsolatban, ami szerinte teljesen elfogadható, csak a Paks 2-vel kapcsolatban kötött szerződéseket látta problémásnak?
– Abban mi nem tudjuk őt meggyőzni, hogy az atomenergia békés használata rossz. Viszont ő sem fog minket meggyőzni az ellenkezőjéről, ebben lesz egy véleménykülönbség. A Paks 2 projekt egy része viszont még az Orbán Viktorék felügyelte hatóságokon sem ment át, miközben a hitelkonstrukció gazdaságtalan. Nekem mindegy, hogy valaki miért akarja Paks 2-t leállítani, az a lényeg, hogy Márki-Zay Péter ezt felül akarja vizsgálni.

– Ha önön múlna személy szerint, támogatná, hogy Márki-Zay Péternek legyen frakciója?
– Ha az ehhez hasonló kérdésekre nem azt fogja válaszolni az ellenzék, hogy ezeket belső körben kell először megbeszélni, akkor szerintem veszélyeztetjük a kormányváltást.

– A DK azt mondja, ők jöttek ki leginkább megerősödve az előválasztásból. Ezzel egyetért?
– Szerintem nagyon nagy esély van arra, hogy a Demokratikus Koalíciónak legyen a legnagyobb frakciója ezen az oldalon 2022 után a parlamentben.

– Mi az, amit a DK megerősödését látva tanulhatna az LMP a párttól?
– Nagyon sokat tanultam tőlük az utóbbi időkben. Nekem az a legszimpatikusabb bennük, hogy nagyon összetartó csapat.

– Ezt a Fideszre is mondják.
– Lehet erre ilyen radikális példákat mondani, és az összetartást is lehet túlzásba vinni, de ez alapvetően egy pozitív dolog. Van sok politikai tapasztalatuk és vannak nagyon tisztességes DK-s politikusok is.

– Kik a kedvenc DK-s politikusai?
– A kedvencem egyértelműen Vadai Ágnes, ez vita nélküli. De Molnár Csabát is nagyra tartom, sőt: Czeglédy Csabával is jó viszonyom van, és több más DK-s szombathelyi politikussal is.

– Gyurcsány Ferencet valamiért nem említette.
– Nem szeretném bántani.

–Visszatérve: ha a DK megerősödve jött ki az előválasztásból, az LMP hogyan?
– Nekünk volt két nagyon frusztráló vereségünk, ahol szoros küzdelemben kaptunk ki: az egyik Keresztes László Lóránté Baranya 2-ben, a másik az enyém Szombathelyen. Ha azt nézzük, az LMP jelöltjei mindenhol 5 százalék feletti eredményt értek el az előválasztáson, ráadásul Érden és Szolnokon, ahol önállóan, más pártok támogatása nélkül indultak el a politikusaink, másodikok lettek, megverve az MSZP-Párbeszéd és Momentum közös jelöltjeit. Azt biztosítottnak látom jelenleg is, hogy az LMP-nek lesz önálló frakciója 2022 után.

– De ma mégis miért legyen valaki LMP-s, mi a párt vonzereje? A zöld ügyek fontosságát más pártok is felismerték már.
– Zöld ügyekről mindenki beszélhet, de zöldpárt egy van.

– A Párbeszéd is az.
– Akkor másképp fogalmaznék: zöldpárt az, ami az LMP vagy ami az LMP-ből jött. Most szépeket mondtam a Demokratikus Koalícióról, de ők sem zöld párt, ahogy az MSZP, a Momentum és a Jobbik sem az.

– És ez így önmagában eléggé húzó ügy? Az LMP olyan más közéletet érintő kardinális kérdésekben nem nyilvánult meg egyedüli pártként, minthogy például Tóth Csaba vagy Hadházy Ákos legyen-e a zuglói jelölt.
– Azokban a körzetekben, ahol a volt társelnökeink indultak, úgy döntöttünk, nem veszünk részt az előválasztáson. A pártban van ezekhez az emberekhez egy érzelmi viszony, és nem lett volna fair, ha ez bármilyen módon befolyásolja a döntésünket.

– Ez egy negatív viszonyulás?
– Lehet, hogy kárt okozok neki azzal, hogy elmondom, de szerintem nekem Hadházy Ákossal egy nagyon korrekt viszonyom van. Nagyon nagy teljesítmény, amit Zuglóban csinált.

Visszatérve: az LMP-nek nagyon sok jó tulajdonsága van. Mi egy nagyon önreflektív párt vagyunk, szoktunk a hibáinkról beszélni. Például megértettük azt, hogy már nem állíthatjuk magunkról, hogy újak vagyunk, mert már nem vagyunk azok. De azt igen, hogy zöldek voltunk és vagyunk. Az is egy erénye a pártnak – és talán nekem is politikusként, ha ennyi öndicséretet mondhatok –, hogy tud mértékletesen fogalmazni. Értem, hogy ez a mai klímában nem szexi, de kell valaki, aki mértékletesen fogalmaz.

– Ki az az öt LMP-s politikus, akit előkelő helyen látna egy ellenzéki listán?
– Annál az elmúlt években rutinosabb lettem, minthogy erre nyilvánosan válaszoljak.

– Egy embert azért mondjon, például ön ott szeretne lenni?
– Igen, magamat látnám előkelő helyen a listán.

– Korábban volt róla szó, hogy közeledik egymáshoz az LMP és a Párbeszéd, ebben van fejlemény?
– Szerintem ez most nem aktuális. Az LMP az összefogáson belül, de önálló politikára készül.

– Továbbra is olyan gyakran jár Szombathelyre, mint az előválasztási kampányban?
– Most, hogy újraindultak a tárgyalások, kevesebbet tudok ott lenni, de a jövőben is gyakran leszek Szombathelyen.

– Mik a hosszú távú tervei a várossal?
– Segítek Czeglédy Csaba ellenzéki képviselő-jelöltnek. Mindenképpen hozzá szeretnék járulni ahhoz, hogy Hende Csabától elköszönjünk áprilisban.

– Meg fogja nézni az Elkxrtuk című filmet?
– Igen, már láttam is.

– Hogy tetszett?
– Ostoba propagandafilm, egyfajta szomorú csúcsterméke annak a Fidesz kommunikációnak, ami finoman szólva se tartja sokra a választókat. De talán az őrület csúcsa az, hogy Hann Endrét képesek valamiféle főgonosznak láttatni, ha jól sejtem pusztán azért, mert Karácsony Gergely korábban a Mediánnál dolgozott.

– Mit gondol, az, hogy a Fidesz éjjel-nappal a Gyurcsány-show-val kampányol, lepattan a szavazókról vagy igenis árt az ellenzéknek?
– Szerintem a gyurcsányozás most már senkit sem érdekel, kezdenek a Fidesznél önmaguk paródiái lenni.