Vádemelés a szerb határnál: egyezséget kötött az ügyészség

Vádemelés a szerb határnál: egyezséget kötött az ügyészség

Munkásszálló épül Újszentiván határában (Fotó: Tompos Ádám/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyomozási alkut nem, egyezséget viszont kötött az ügyészség abban az újszentiváni vádemeléssel kapcsolatos ügyben, amiről lapunk elsőként számolt be. Ez derül ki Szanka Ferenc, a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség szóvivőjének leveléből, amit a Magyar Hang kérdéseire küldött válaszul. Szanka arról is írt, hogy „az eljárás jelen szakaszában már egy terhelt vonatkozásában sem állnak fent a legsúlyosabb kényszerintézkedés feltételei”. Ugyanis afelől is érdeklődtünk, hogy nem tartanak-e attól, hogy a vádlottak esetében ezúttal is fennáll szökés, az elrejtőzés, a bűnismétlés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye, csakúgy mint egyikük korábbi letartóztatásakor.

Egyikük alatt Putnik Lázár korábbi polgármestert értettük, akit 2022 februárjában letartóztatták, azt követően, hogy a NAV január végén razziát tartott a szerb határ közelében lévő település polgármesteri hivatalában. Akkor egy munkásszálló építésével kapcsolatos, több száz millió forintos csalás miatt indult az eljárás. Putnikot pedig a szökés, az elrejtőzés, a bűnismétlés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélyére hivatkozva le is tartóztatták, ahonnan egy év múlva szabadulhatott, majd idén októberben megszületett ellen az ügyészség vádemelése. Szanka levelét azzal zárta, hogy további kérdéseinkkel összefüggésben „az ügyészség információval nem rendelkezik”. Ezek a kérdések arra vonatkoztak, hogy hány önkormányzati alkalmazott gyanúsított az ügyben, és hogy szerepel-e a gyanúsítottak között (korábbi) kormánytisztviselő, vagy üzemorvos.

Ugyanis Szanka november 7-én kelt, a vádemeléssel kapcsolatos közleményében leírta, hogy az ügyben a főügyészség a már említett, túlárazott munkásszálló kivitelezése során elkövetett bűncselekményekkel a volt polgármestert, az önkormányzat pénzügyi ügyintézőjét, a budapesti székhelyű cég két vezető tisztségviselőjét és egy berendezéseket szállító cég vezetőjét vádolja. Igen ám, de a szóvivő szerint a vádirat része az is, hogy a közmunkaprogram keretében Putnik Lázár arra utasította az önkormányzat dolgozóit, hogy olyan személyeket jelentsenek be, akik nem dolgoztak közmunkásként, vagy rövidebb ideig vettek abban részt. Ezzel összefüggésben további 8,4 millió forint vagyoni hátrány érte az állami költségvetést 2014 és 2020 között. Kérdéseink arra vonatkoztak volna, hogy ebben az ügyben vannak-e további gyanúsítások, vagy történtek-e további meghallgatások.

Nem tudjuk ezért, hogy a hat éven keresztül zajló csalássorozatban milyen szerepe volt az Újszentiván közmunkásainak igazolást adó üzemorvosnak és hogy az ő pecsétje szerepel-e a település közfoglalkoztatottainak egészségügyi igazolásán. Nem tudjuk, hogy ki- vagy meghallgatták-e Újszentiván jegyzőjét az ügyben, aki egyrészt pont addig volt a törvényesség őre a településen, ameddig Putnik volt polgármester, másrészt a településvezető bukását követően a megyei kormányhivatal munkatársa lett. Annak a kormányhivatalnak, ahol számos szerb-magyar kettős állampolgárt jelentettek be fiktíven újszentiváni ingatlanokba akkor, amikor ezt még nem legalizálta a kormány. Putnikot és több önkormányzati dolgozót elmarasztalt ezért korábban a bíróság, de kormányhivatali dolgozót, egyet sem, sőt, akkori vezetőjüket, Juhász Tündét, azóta előléptették: Lázár János Építési és Közlekedési Minisztériumának lett a közigazgatási államtitkára.