Volánbusz: a buszvezetők többsége a tárgyalóasztalnál küzdene a 2024-es bérfejlesztésért

Volánbusz: a buszvezetők többsége a tárgyalóasztalnál küzdene a 2024-es bérfejlesztésért

A Volán járatai (Fotó: Volánbusz/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lapunk is megküldött közleményben reagált a Volánbusz a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által december 10.-re vasárnapra és 11.-re hétfőre meghirdetett kétnapos sztrájkkal kapcsolatban. Ebben azt írják: az autóbusz-vezetők többsége a tárgyalóasztalnál küzdene a 2024-es bérfejlesztésért. „A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) által meghirdetett munkabeszüntetés első napján tapasztaltak szerint a Volánbusz munkavállalóinak óriási többsége nem támogatja a bérkövetelések érvényesítésének legradikálisabb módját, s az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően első lépésben mindenekelőtt a tárgyalóasztal mellett törekedne megállapodásra, hiszen az 2023 vonatkozásában is eredményre vezetett” – olvasható a közleményben.

A társaság szerint „a vasárnap 16 órakor összesített adatok szerint – a szakszervezet számításaival ellentétben – a munkabeszüntetésben résztvevő autóbusz vezetők száma nem érte el a hétszázat, aránya pedig a teljes állományukhoz képest 6 százalék, az advent második vasárnapján dolgozók létszámához képest 22 százalék volt”. – Ennek alapján az előzetes adatok szerint a nyilvánosságra hozott, esetlegesen nem közlekedő járatok kb. 75 százaléka mégis menetrend szerint közlekedett – közölte a Volánbusz.

A busztársaság által kiadott közleményre a szakszervezet egy Facebookon közzétett közleményben reagált. Szerintük nem is volt céljuk, hogy káoszt okozzanak az akciójukkal. „A Volánbusz Zrt. álláspontunk szerint inkorrekt, statisztikai szempontból megtévesztő módon közli a sztrájkban résztvevők arányát a »teljes állományhoz« és vasárnap munkát teljesítők számához képest. A munkabeszüntetésben a sztrájk során nyújtandó még elégséges szolgáltatás szabályai alapján (amelyben rögzítésre került, hogy a mai napon a járatok 80 százaléka biztosan közlekedni fog) a munkavállalók töredéke tudott »részt venni«, így nem tárgyilagos az összlétszámhoz, de még a mai napon munkát teljesítő munkavállalókhoz képest sem százalékos arányokat közölni” – olvasható a Dobi István szakszervezeti elnök által jegyzett szövegben.

A szakszervezet szerint a vasárnapi sztrájk eredményes volt. „Egyes megyékben a sztrájkmenetrendben érintett járatok túlnyomó többsége nem indult el, a szakszervezethez érkező jelzések alapján a munkavállalók többsége biztosította a sztrájkkövetelésekkel való egyetértését. A holnapi napon a sztrájk erőteljesebben jelenhet meg, de a szakszervezet itt is garantálja, hogy a járatok 55 százaléka biztosan fog közlekedni” – írták.

Az érdekvédelmi szervezet egy vasárnap korábban kiadott Facebook-bejegyzésben arról is írt: arra kéri a tagokat, javítsanak a statisztikán és a vasárnap „alul teljesítő megyékben is érjük el a 30 százalék körüli sztrájk támogatást”. Hozzátették, hétfőn már becsatlakoznak a sztrájkba a helyijáratos autóbuszvezetők, a karbantartó szakmunkások és a szellemi foglalkozású dolgozók is.

Ahogy arról lapunk korábban már beszámolt: a szakszervezet szerint a sztrájkra azért van szükség, mert elakadtak a bérfejlesztési tárgyalások. Az érdekvédelmi képviselet 2024-re 25 százalékos béremelést szeretne, erre az igényre azonban a Volánbusz Zrt. november 24-ig nem válaszolt, ezért folyamodtak a munkabeszüntetéshez. A társaság viszont azért tartja indokolatlannak a sztrájkot, mert szerinte a vita nem a sztrájk lehetőségéről, hanem az időzítéséről szól. A közlekedésért is felelős Lázár János miniszter a 25 százalékos béremelésre úgy reagált: teljesen irreális és eltúlzott.

A tervek szerint a december 10-11-i munkabeszüntetések alatt az elégséges szolgáltatás keretében az első nap a járatok 80, a második nap pedig az 55 százaléka közlekedni fog, ez azt jelenti, hogy a Volánbusz a két nap során összesen mintegy 23 ezer kieső járattal tervez országszerte. Korábban a szakszervezet azt közölte, ha a kétnapos munkabeszüntetés hatására nem ül le tárgyalni velük a munkáltató, január 7-8-án ismét sztrájkba lépnek.

Ha kíváncsi, hogy mely Volán-járatok eshetnek ki hétfőn, ide kattintva tudja megnézni az erről előzetesen kiadott listát.