Zivatarok, nagy mennyiségű csapadék és akár jégeső is előfordulhat

Zivatarok, nagy mennyiségű csapadék és akár jégeső is előfordulhat

Gomolyfelhő, cumulus (Fotó: Wikipedia.org)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Erőteljes gomolyfelhő-képződés várható több-kevesebb napsütéssel, és a késő délelőtti óráktól szórványosan alakul ki zápor, zivatar – írja szerdai előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Dunántúl nyugati, északnyugati felén a legkisebb a csapadék esélye. Zivatarokat kisebb jég és lokálisan nagy mennyiségű csapadék kísérheti. A gyakran élénk északi, északkeleti szél többfelé megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között valószínű. Késő estére 12, 17 fokra hűl le a levegő.

Ami az orvosmeteorológiát illeti, az Időkép előrejelzése szerint szerdán továbbra sem lesz front térségünkben, de az összetett légköri helyzet megterhelő lehet. Délutántól sokfelé fülledtté válik a levegő, nehézlégzést, légszomj, mellkasi panaszok jelentkezhetnek. A szív és keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők, illetve az idősek lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést. A szeles idő fejfájásos panaszokat, valamint ingerlékenységet, nyugtalanságot okozhat. A zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások panaszai, így lehetőleg ők ezekben az órákban ne menjenek ki a szabadba. Az UV-sugárzás szintje erős fokozatot érhet el a napos időszakokban 11 és 15 óra között, így célszerű lesz gondoskodni a bőr védelméről is.

A közlekedés szempontjából szerdán főként a középső és keleti országrészben pattanhatnak ki záporok, zivatarok. Ezek környezetében hirtelen lecsökkenhet a látástávolság, vízátfolyások, valamint viharos széllökések nehezíthetik a közlekedést. Zivataroktól függetlenül is sokfelé lesz élénk, erős az északi-északkeleti szél, mely jelentősen csökkentheti a menetstabilitást. A napos időszakokban ugyanakkor érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni. Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Címkék: időjárás