Ablakot nyitnak a Kárpát-medencére

Ablakot nyitnak a Kárpát-medencére

Üvegház kistermelői piac (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A II. kerületben, Máriaremetén, Náncsi néni híres vendéglőjével srégen szemben áll az Üvegház. A kistermelői piac a Kárpát-medencéből származó, szezonális zöldséget-gyümölcsöt és egyéb élelmiszereket kínál. A céljuk a stabil „piacérzés” mellett közösségi hellyé válni.

Náncsi néni vendéglője: a hely, amelyről alighanem mindenki hallott. Az óriás túrógombócairól és árnyas kerthelyiségéről ismert étterem 1980 óta működik afféle gasztromágnesként Hűvösvölgytől kőhajításnyira, Máriaremetén. Az utóbbi időben két olyan izgalmas hely is települt mellé-köré, amelyek ugyancsak megfelelnek a legmagasabb vásárlói igényeknek. A kis gasztronómiai háromszög kedves tagja Az anyám kenyerit nevű pékség-delikátesz, ahol csodás kenyerek és péksütemények mellett olasz speciality kávé, húsáru, sajt, prémium bor- és sörkínálat várja a vásárlókat. Hamarosan róluk is olvashatnak a Budai Hangban, most azonban Az anyám kenyerit mögé, vagyis az épület hátsó kertjébe kukkantunk, ahol különleges, kiszolgált ablakokból felhúzott épület áll.

Ez az Üvegház piac (nem tévesztendő össze a Vadász utcai tragikus múltú egykori Üvegházzal – a szerk.), amely idén május óta üzemel. Állandó nyitvatartással rendelkező piactér, ahol kizárólag hazai kistermelők „kímélő gazdálkodásából” származó friss zöldség, gyümölcs és egyéb csemegék kaphatók. – Olyan, ami minősített bió, illetve vegyszermentesen, vagy minimális-csökkentett vegyszerezéssel dolgozó gazdaságokból kerül ki – feleli kérdésünkre Lajtai Péter, az Üvegház vezetője, vajon mi fán terem a „kímélő gazdálkodás”. – A lényeg, hogy olyan élelmiszert kínálunk, amely „helyben”, vagyis a Kárpát-medencében terem, ezenkívül szezonális. Mi úgy gondoljuk, ez az egészséges táplálkozás alapja.

A koncepcióval épp szembesül egy beszélgetésünk közben érkező vásárló: banánt keres, majd miután Lajtai Péter közli vele, hogy csak a Kárpát-medencében megtermő árut tartanak, körülnéz a barackok, almák, paradicsomok és egyebek között, és végül tömött szatyorral távozik. – Négy hónapja vagyunk nyitva, de úgy érezzük, van kereslet az általunk nyújtott szolgáltatásra – mondja az üzletvezető. – Sokan jönnek be hozzánk így, mint az iménti úr, és mindenki meg is érti, milyen, és miért ilyen a profilunk. Mára kezd kialakulni a törzsvásárló-rétegünk, sok a visszatérő vevő. Mi alapvetően a tudatos vásárlókra alapozunk.

Lajtáék minden általuk forgalmazott áru készítőjével kapcsolatban állnak. Vannak kisebb termelők – mint Kónya Sándor, akinek a burgonyája, tanúsíthatjuk, nagyon finom –, de nagyobbak is. Erős a székely vonal – kapható Hargita gyöngye ásványvíz, zakuszka, teák, parajdi só, no meg „székely perec” –, de Kárpát-medence-szerte számos helyről érkezik ide áru. Van tojás, savanyúság, sorakoznak a polcokon tészták, lekvárok, magvak, őrlemények, aszalványok, mézek, szörpök, kivonatok, gyümölcslevek, zöldségkrémek, fűszerek, elixírek és ételízesítők.

Az Üvegház piac első számú partnere a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület: a Barát József vezetésével működő termelői közösség több mint tíz éve van jelen Budapesten, többek között a Városmajorban rendszeresen tartott piacon.

Ami az árakat illeti, az Üvegházban drágább az áru, mint egy szupermarketben, de Lajtai szerint itt nem is az ár az elsődleges szempont, hanem hogy egyáltalán hozzájuthatunk még megbízható minőségű, friss, hazai élelmiszerhez. A maga részéről legalábbis tart attól, hogy egyre kevesebben foglalkoznak majd ilyenek termesztésével.

„Nálunk minden az, aminek látszik!” – hangzik az Üvegház szlogenje. Lajtaiék a hétfőtől szombatig nyitva tartó – és Nagykovácsiba, illetve Pilisvörösvárra is rendszeresen kitelepülő – piacból hosszabb távon közösségi helyet szeretnének létrehozni. Szombatonként már a nyitás óta rendeznek főzéseket: általában lecsó vagy lekvár rotyog a tűz fölött, de készült már a kertben felállított bográcsban slambuc is. A hasonló alkalmakat szeretnék gyakoribbá tenni, és elérni, hogy vásárlóik a zöldségek, gyümölcsök és egyéb áruk mellett az együttlétért is be-betérjenek hozzájuk.

Lajtai Péter egyébként valaha zöldségesként indult a fővárosi Bartók Béla úton, később volt rendezvényszervező és sok minden más is. Az Üvegház, látszik, szívügye neki is, társainak is. Emellett fontos misszió: lehetőséget kínál a környéken élő embereknek arra, hogy (majdnem) első kézből jussanak friss, minőségi hazai áruhoz.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/38. számában, annak is a Budai Hang mellékletében jelent meg szeptember 16-án.