Kitört a szigligeti tűzhányó! Bemutatjuk a Szatmári Borbirtok Vulcanus-tartálymintáját

Kitört a szigligeti tűzhányó! Bemutatjuk a Szatmári Borbirtok Vulcanus-tartálymintáját

Készülődés a telepítésre (Fotó: Szatmári Borbirtok)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Da bibere, adj innom – áll a Keszthely mellett előrégészett kétezer éves korsón. Ha inni nem is adunk, ötletet, hogy mit érdemes, megpróbálunk. Főleg, ha szívesen elszakadna a hipermarketek és borszaküzletek uniformizált bortrendjeitől, és kóstolna valamit, ami nem hétköznapi.

Munkamódszerünk egyszerű: nekiülünk hárman egy bornak (most egynek, aztán ki tudhatja), amiről azután eszmecserélünk, amit latolgatunk, amibe beleszeretünk, vagy nem szeretünk bele. Néha talán öblögetünk is vele, átszívjuk fogunk kerítésén, de ki csak akkor köpjük, ha... – erre viszont gondolni is kár. Fő, hogy elmondjuk róla, amit gondolunk, őszintén, mellébeszélés és terméktámogatott hátsószándék nélkül. Mert nincs WSET-diplománk, de van véleményünk; nem vagyunk vakkóstolók mesterlövészei, de mindig beletalálunk a pohárba. És hisszük, ha az élet – Gazda Alberttel szólva – kínok és kiábrándulások sorozata (az egyszerűség kedvéért ehelyütt is k + k), kedélyünket az előre megfontolt vagy hirtelen felindulásból elkövetett boriváson kívül aligha mentheti más.

Szatmári Borbirtok, Szigliget – Vulcanus 2022 (tartályminta)

A tartályminta-problematika

A szeme az apjáé, a szája az anyjáé, de az orrát mintha Lajos tatából metszették volna ki. Hát mi lesz ebből a gyerekből? A tartályminta olyan, mint egy regényvázlat. A rajongó bekukkanthat a kulisszák mögé, megismerheti bálványa írói módszerét, a karakterskicceket, a többfelé ágazó cselekmény kontúrjait. Aztán jósolgat, reménykedik – vajon olyan lesz-e majd, amit ő szeretne? Vajon felnő-e azzá, amire hivatott? Minden hordóba, amforába, üvegballonba, betontojásba vagy acéltartályba lopóját (nevezték hajdan hébérnek is) idejekorán (m)ártó lőreliliom-tiprót ingerel a hübrisz, hogy majd ő megmondja. Aztán dehogy mondja, vagy legalábbis ritkán. Mi is teszünk egy próbát. 

Birtok és fajta

Minden második tőke Vulcanus a Szatmári birtokon nő, összesen talán ha öt hektár van az országban. A megvásárolt területekkel 2002-ben a Kutatóintézet ’80-as években telepített szőlői kerültek hozzájuk, ezek fiatalítása folyamatos, de közel sem problémamentes: évente legfeljebb kétezer oltvány kerül a termesztőkhöz, az intézet törzsültetvényéről ennyi szaporítása lehetséges Mogyorósi Tibor tapolcai gazdaságában. A Vulcanus állami elismerésének évében, 2003-ban még csak privát használatra, 2004-ben szűk közönségnek készültek borok, de 2006-ban már „Vulcanus Válogatás” is született. Különös és a fajta debütálásának nem épp kedvező véletlen, hogy az Árvay Pincészet éppen a fajta „társadalmiasítása” idején lépett elő egy Vulcanus cuvée-vel… Mára viszont szűk körben ugyan, de stabil megítéléssel és státusszal bír – meggyőződtük róla: joggal! (A fajtáról a Magyar Hang 2023. január 20-án megjelent számában olvashat.)

 

A kacér elsőbálozó

Az elsőbálózó elsőbálozásának elsőbálozója vagy mi, vagyis: egy induló rovat borissza, de nem felkent boríró szerzőinek első találkozása egy ritka fajtával – annak is egy nem hivatalos tételével. Lehetne mindez a tét nélküli esetlegesség leírása, de nem az – és ez javarészt a palack tartalmának köszönhető. A Vulcanus bármennyire is egyszerű bornak tűnt (az első kortyok bizony messze voltak a hűha-élménytől), kicsit sem az. Játékos és titokzatos, mint egy kacér elsőbálozó menyecske, aki táncról táncra mutatja meg igazi arcát, s jön tűzbe, miközben egy cseppet sem veszít lendületéből. A Vulcanus kezdeti simasága egészen hamar elillant, a – nyilván frissességéből adódó – pici szénsavas felütés eltűnt, kibomló illat- és ízvilága az almás-citrusostól, a már-már mazsolásig játszott érzékeinkkel, megmutatva mindkét szülőfajta erényeit. Nem kérdés: amint lehet, visszakóstolom – méghozzá kecskesajtos zöldsaláta és roston sült harcsa társaságában. (Bérczessy Gergely)

Mikor nőtt fel ez a gyerek?

Van az az életkor, ami fölött már nem illik tehetségnek nevezni a művészt. Nehéz megmondani, hol húzódik a határ, melyen túl már úgy érezzük, ideje lenne érett teljesítményt felmutatnia. Erre a borra azonban még joggal használhatjuk a szépreményű jelzőt. Ambíciókban nincs hiány, az eszköztára viszont képlékeny. Olyan, mint a gimnazista, aki hétköznapokon még egy nagy kamasz, de amikor elénk áll a szalagtűzős ruhájában, megdöbbenünk: mikor nőtt fel ez a gyerek?

A felbontás utáni percekben ez a szigligeti Vulcanus a borokkal ismerkedő turisták ideális választása lehet. Az illata átható és friss, akár egy gyümölcskosár. Almás és citrusos jegyek uralják. Az ízvilága ezekhez illeszkedik. Igazi fiatalos, nyáresti bor. Aztán a felbontás után negyedórával váratlanul ünneplőt húz. A gyümölcsös aromák helyét mély, ásványos ízek veszik át. Előbújik a Vulcanusból a Szürkebarát, ami mindvégig benne volt, ám a Budai zöldtől örökölt harsány gyümölcsök nem hagyták kibontakozni. Kérdés, hogy később melyik szülő génjei érvényesülnek benne. Én a Szürkebarátért szorítok. (Csécsi László)

Új seprő jól teper

Világos aranysárga szín, tükrös villogás helyett derűs derítetlenség, sur lie-gyanú. Illatban elképesztő összetettség: alma és citrus béleli az orrüreget, szép lassan felzárkózik mögé a mangó, a vadkörte, majd vadvirágos, gyógynövényes, pici zöldfűszerrel hintett szellő csap ki a pohárból. Ehhez képest a korty talán túlságosan is visszafogott, a savak tompák, mintha még nem tért volna magához a bontás után. A második pohár (még félórán belül járunk) lehűti az illatot, a sav viszont magára talál, a korty egyre almásabb, a szellőzéssel pici élesztő (?), kis vajasság és egészen diszkrét vanília érkezik (nem kizárt, hogy ezen a ponton koraszülött Chardonnay-t tippelnék vakkóstolón). A korty nyúlik, enyhe kesernyével és finomseprővel zár, meredek, de tapadós templomablakot húz a pohárfalra. Harmadik nekifutásra végre felbukkan a Szürkebarát-dagály – talán a nemrég kóstolt hároméves báty homályosította el eddig. Az illat tovább redukálódik, a korty fésületlen atomjai viszont molekulákká csoportosulnak; már látszik a struktúra, vonásokká rendeződnek a vésőnyomok. Tartályban április-májusra, hordóban őszre megvállasodik. Elsőre voksolok, a másodiknak szorítok. A szárazpróba igazi trópusi gyümölcskosár! (N. Fejérváry Gergely)

Adatok:

Szüreti mustfok: 19°
Eljárás: reduktív
Várható savtartalom: 6-6,5%
Várható alkoholtartalom: 12,5%
Palackszám: 3 000-3 500
A jelenleg forgalomban lévő Vulcanus ára: 2 800 Ft
Megvásárolható: Vulcanus Pince és Borterasz, és a hamarosan induló webshop
Budapesten: Borháló üzletek, Prosit Buda Bistro, Don Pepe éttermek, BoRock Borszaküzlet