Öntöttvas sütőtárcsák hagyományos és modern kivitelben (x)

Öntöttvas sütőtárcsák hagyományos és modern kivitelben (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha jön a jó idő, az emberek azonnal ki akarnak szabadulni a természetbe. Ilyenkor jó túrázni, napozni, kint beszélgetni, és persze a szabadtéri sütés-főzés sem egy utolsó dolog.

A kemencék, grillek és a bográcsozás mellett az egyik igen népszerű kültéri sütögető a tárcsa. Ezt egyesek elkészítik akár maguknak is, ha van egy kis affinitásuk a barkácsoláshoz, de persze kapható belőle modern verzió is, ami mérnöki tervezéseken ment át a tökéletesítés jegyében. De lássuk, mit érdemes tudni a tárcsákról általánosságban!

Miből lesz a hagyományos sütőtárcsa?

Te is szereted a szabadtéri sütögetéseket, és örülnél, ha az idei évben már tarthatnál kerti partikat, ahol Te vagy a grillszakács? Válogass a Grillplaza.hu akciós kínálatából és találd meg a tökéletesen hozzád illő modellt kedvezményes áron! A webshopban tárcsás sütéshez is használható kiegészítőket is találsz.

A mezőgazdasági gépek mögött a földmunkák időszakában rendszeresen látni boronát is,ami tárcsákkal van felszerelve. Ezeket a tárcsákat különböző okok miatt időnként cserélni kell. De ami a földmunkára már nem alkalmas, az még kiváló lehet a tűz felett.

A barkácsolni tudók számára ez az eszköz kiváló lehetőséget ad arra, hogy csináljanak egy kerti sütögetőt. Egyes helyeken felfüggesztéssel oldják meg, hogy a tűz fölött megfelelő hőmérsékletű legyen a húsok és egyéb ételek sütéséhez. Míg mások lábakat rögzítenek rá, és így tudják a tűz fölé állítani a tárcsát.

Az öntöttvas tárcsa beavatása

A boltokban és webáruházakban természetesen készen is lehet sütőtárcsát vagy más néven grilltárcsát kapni, főként öntöttvasból. Ezt azonban mindenképpen érdemes beavatni az első használat előtt, és később persze megfelelően kezelni a sütögetések után,hogy hosszú ideig a javatokat tudja szolgálni.

A beavatás során először magas hőfokon kell égetni a tárcsát, hogy lejöjjön róla a gyártás során rákent rozsdásodást gátló anyag (többségében viasz). Ezután enyhe tisztítószerrel kiegészítve alaposan el kell súrolni a tárcsát langyos vízben.

Ha ez is készen van, szárazra kell törölni, kevés zsiradékkal vagy olajjal át kell törölni, és ismét kiégetni a tárcsát, két használat között pedig tanácsos olajjal lekenve tárolni, hogy megakadályozhasd a rozsdafoltok kialakulását.

Modern verziók

Az életnek minden szegmensén akad egy-egy kutatás, vagy valamilyen fejlesztési tevékenység. A tárcsák sem maradhatnak ki ez alól, így a mérnöki tervezésnek köszönhetően már ezeknek is vannak olyan modern verzióik, amik mind stílusos kinézetükben, mint funkciójukban kicsit a hagyományos elődök fölé tudnak emelkedni.

Ha jól választasz, a grilltárcsád a klasszikus kerti sütögetésen túlmenően az igazi grill szerepét is képes lesz ellátni, de mégsem veszíti el a tábortűz hatású gyermeki báját sem. Ha szeretnéd felidézni a régi szép időket, de mellette a modern kor lehetőségeit sem szalasztanád el, érdemes az ilyen eszközök között keresgélned.