A DK is kifarolhat Tóth Csaba mögül?

A DK is kifarolhat Tóth Csaba mögül?

Tóth Csaba a Jobbik támogatását is élvezi (Fotó: Jobbik Magyarországért Mozgalom / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amennyiben Karácsony Gergely hivatalosan tájékoztatja a Demokratikus Koalíciót arról, hogy a zuglói Tóth Csabát már nem tekinti a saját jelöltjének és a továbbiakban már nem kéri a DK-tól az ő támogatását, azonnal eleget tesznek ennek a kérésnek –ezt Gyurcsány Ferenc pártja közölte szombaton délelőtt.

Zugló eddigi is forró helyszín volt, hiszen az ellenzéki előválasztáson a helyi MSZP-s országgyűlési képviselő, a korrupciós ügyekkel is összefüggésbe hozott Tóth Csaba ellen a Momentum elindította a korrupció elleni harcról ismertté vált Hadházy Ákost. A pártok ugyanakkor a szocialista politikus mögé sorakoztak fel, így tett a Demokratikus Koalíció és Karácsony Gergely is. 

A péntek esti miniszterelnök-jelölti vitán ugyanakkor Karácsony Gergely azt mondta, egy újonnan kiderült telekügy miatt ő már biztosan nem Tóth Csabára szavazna.

A Demokratikus Koalíció szombaton délelőtt egy közleményben idézte fel, hogy tavasszal írásbeli szerződést kötöttek Karácsony Gergely és Tóth Bertalan pártjaival egy sor szocialista-párbeszédes politikus előválasztási támogatásáról. Például Hiller István, vagy Szabó Tímea mellett Tóth Csaba zuglói jelölt támogatása is a szerződés része volt az MSZP-Párbeszéd kérésének megfelelően. 

Mint írták, „a DK szavatartó politikai közösség és megbízható szövetséges, egyoldalúan szerződést nem szokásunk felmondani”. Amennyiben ugyanakkor Karácsony Gergely hivatalosan tájékoztatja őket arról, hogy Tóth Csabát már nem tekinti a saját jelöltjének és a továbbiakban már nem kéri a DK-tól Tóth Csaba támogatását, természetesen azonnal eleget tesznek ennek a kérésnek. Azzal érveltek, hogy a megkötött szerződés szerint ez a normális eljárás.

Gyurcsány Ferenc pártja azt is kiemelte, hogy Tóth Csaba eredetileg is Karácsony Gergely és az MSZP jelöltje volt Zuglóban, nem a DK-é. Ha ez a jelölés megszűnik, akkor az a részükről automatikusan maga után vonja Tóth Csaba külső támogatásának megszüntetését is. Várják tehát Karácsony Gergely tájékoztatását.