Karácsony Gergely: Tudom, hogy én tudom leváltani Orbán Viktort

Karácsony Gergely: Tudom, hogy én tudom leváltani Orbán Viktort

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az alkotmányosság helyreállítását Márki-Zay Péterre bízná miniszterelnök-helyettesként Karácsony Gergely, ha a politikus visszalép a javára és így indulnak a második fordulóban, majd a jövő tavaszi választáson. Sőt, még azt is felvetette, hogy Dobrev Klára miért ne lehetne külügyminiszter a kormányában. Habár zajlik az egyeztetés Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter között, hogy melyikük lépjen vissza a másik a javára, Karácsony Gergely most azt mondta: nem visszalép, hanem előre.

Elmondhatatlanul boldog vagyok, hogy ez létrejött – így fogalmazott vasárnapi rendezvényén Karácsony Gergely a napokban lezajlott előválasztásról. – Ez volt az első hógolyó, ami majd lavinaként elsöpri ezt a rendszert, amiben most vagyunk – fogalmazott. A Párbeszéd, az MSZP és az LMP miniszterelnök-jelöltje kiemelte, hogy ez a változás útja, amivel le lehet váltani egy olyan politizálást, ami a kivagyiságról, a korrupcióról és az ostobaságról szól.

A választók legfontosabb üzenete az volt a hat pártnak, hogy „maradjatok együtt”. Abban pedig nagyon bölcsek voltak a szavazók, hogy egyik olyan jelöltet sem juttatták tovább, aki körül problémák voltak.

Karácsony Gergely arról beszélt, hogy az ellenzéki szavazók nagyjából egyharmada olyan politikát képvisel, ami büszkén vállalja a folytonosságot a 2010 előtti időszakkal. Ő viszont azzal a kétharmaddal ért egyet, aki szerint nemcsak az elmúlt 11 évet kell leváltani, hanem választ kell adni azokra a problémákra is, amelyek a 2010-es Fidesz-kormány kialakulásához vezettek. – A második forduló tétje, hogy a szívünket és az eszünket használva meg tudjuk-e építeni a jövőről szóló szövetséget – mondta. Olyan alternatívát kell építeni szavai szerint amellyel világossá teszik, hogy a tét a jövő Magyarországa és ehhez szövetséget kell kötni a második fordulóra.

Ennek a szövetségnek három célt kell beteljesíteni: kormányváltás, rendszerváltás és jól kormányzás.

 

Mi kell a kormányváltáshoz?

Karácsony Gergely úgy fogalmazott, az elmúlt időszakban néha egy kicsit óvatos volt. – Azért vagyok itt, mert tudom, hogy én tudom leváltani Orbán Viktort – mondta ezúttal, hozzátéve, hogy mások is kellenek ennek eléréshez. De mások nem tudnak elég embert egyben megmozgatni. – Ezért nem visszalépek, hanem előre, mert én tudom leváltani Orbán Viktort – szögezte le.

Dobrev Klárát a legszervezettebb párt jelöltjének nevezte, de kiemelte, hogy ez egy párt. Márki-Zay Péter mögött viszont nincs párt, a kampánya pedig sokszor joggal az ellenzék ellenzékeként jelent meg. Karácsony Gergely szerint aki azt gondolja, hogy egy párt választást tud nyerni vagy hogy párt nélkül is lehet, az rossz úton jár. Megemlítette azt is, hogy „a DK háza tájáról kicsit alacsonyan szállnak a stukkerek felé”, de azt is leszögezte, hogy ő más politikát képvisel, mint a Demokratikus Koalíció.

Kormányváltás után jön a neheze, a rendszerváltás

Karácsony Gergely szerint le kell váltani a felépített hatalmi tömböt is, ami sok-sok közpénzből jött létre.

Az elszámoltatásról kicsit az jut eszébe, mint a szex, vagyis ha valaki sokat beszél róla, felmerül a gyanú, hogy nincs benne része. Ők ugyanakkor már feljelentéseket tettek, vagyis az elszámoltatásról nem beszélni kell, hanem csinálni. Ha miniszterelnök lesz Hadházy Ákost fogja felkérni arra, hogy koordinálja az elszámoltatással kapcsolatos feladatokat.

Összefügg ezzel az alkotmányosság helyreállítása, a rendszerváltás. Ezt a feladatot, ha vállalja, miniszterelnök-helyettesként Márki-Zay Péterre kívánja bízni. Itt említette az önkormányzatok jogainak visszaadását és olyan alkotmányos menetrend kialakítását, ami újra alkotmányos demokráciához vezet. Egyúttal azt javasolta, hogy jöjjön létre egy közjogi tanácsadó testület Magyarország vezető alkotmányjogászaival, hogy ők tegyenek javaslatot ennek megoldására.

El kéne kezdeni kormányozni, méghozzá jól

Úgy kell kormányozni, hogy az uralkodás helyett a szolgálat legyen a filozófia – mondta, a megoldandó feladatok között említve a jobb egészségügyet vagy éppen a jobb oktatást. Ehhez szakemberekre van szükség, akik egyébként pártpolitikusok között is vannak. – Miért ne lehetne a Karácsony-kormány külügyminisztere Dobrev Klára – tette fel a kérdést.

A politikáját úgy foglalta össze: egyesíteni a jövő szövetségét a második fordulóra, egyesíteni a teljes ellenzéket 2022-re és utána jó kormányzással újraegyesíteni Magyarországot. – Késznek és képesnek érzem magam erre a feladatra – mondta.

Ennél a pontnál felidézett egy történetet, aminél kicsit küszködik a könnyeivel. Elmesélte, hogy a tanárnőként dolgozó feleségével együtt „kicsit kiszabadultak” és találkoztak egy barátjukkal, aki nagyon drukkol nekik. Onnan ismerik, hogy a kislánya Karácsony Gergely feleségének, Virágnak az osztályába járt. Amikor valaki kétkedett, azzal kampányolt: én ezekre az emberekre rábíztam a gyerekemet. Majd azzal zárta, hogy arra kéri az embereket, bízzák rá az országot, rá és Virágra, „jó kezekben lesz”.

Ismert, Karácsony Gergely másodikként jutott a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójába. Már másnap meg is kezdődtek az egyeztetések a harmadik helyen befutott Márki-Zay Péterrel, hiszen mindkét politikus érdeke, hogy csak egyikük álljon szemben Dobrev Klárával, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjével. Erről már megegyeztek, az azonban még nem dőlt el, hogy melyikük lép vissza a másik javára.

Vajda Zoltán, a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje kezdte a rendezvényt, aki arról beszélt, hogy az előválasztásnak még nincs vége, hiszen jön a második forduló. – Mindent meg szeretnék tenni, hogy ne Dobrev Klára legyen az ellenzék miniszterelnök-jelöltje – mondta, dicsérve egyúttal, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter meg akarnak egyezni. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy ha mégis a DK jelöltje nyer, fel fog sorakozni mögötte.

A Székesfehérváron győztes Márton Roland is arról beszélt, hogy Karácsony Gergely kapott egy esélyt, most pedig az a feladat, hogy ezt győzelemre váltsák. A párbeszédes Tordai Bence a zöld ügyeket hangsúlyozta, illetve azt üzente a bizonytalanoknak, Karácsony Gergely tudja az országot kivezetni a szakadékból. Arra is kitért Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc kapcsán, hogy nehéz elképzelni egy politikus házaspárt és itt a House of cards című sorozatot is felhozta.

Bod Péter Ákos közgazdász, a 99 Mozgalom egyik alapítója is színpadra lépett, kiemelve, hogy nem szabad elriasztani azt a másfélmillió embert sem, akik jobban élnek az elmúlt években a korábbiaknál. Azt is kiemelte, hogy az ország döntő része semmiképpen sem akar visszamenni 2010-ig, vagyis új kell politizálni, hogy egy új korszak kezdődött.