Közös videóban buzdítanak az előválasztáson való részvételre az ellenzéki pártelnökök

Közös videóban buzdítanak az előválasztáson való részvételre az ellenzéki pártelnökök

Az ellenzéki pártok vezetői

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az előválasztáson való részvételre buzdítanak az együttműködő ellenzéki pártok vezetői egy vasárnap délután nyilvánosságra hozott közös videóüzenetben. A szűk 2,5 perces felvételen Gyurcsány Ferenc, Jakab Péter, Schmuck Erzsébet, Kanász-Nagy Máté, Fekete-Győr András, Kunhalmi Ágnes, Tóth Bertalan, Szabó Tímea és Karácsony Gergely beszél arról, miért tartják fontosnak, hogy minél többen részt vegyenek majd a szavazáson.

A videóban azt fejtik ki, hogy 2022-ben az ellenzék közös listán, közös képviselőjelöltekkel és közös miniszterelnök-jelölttel vág neki a választásnak, az pedig a szavazókon múlik, hogy kik lesznek ezek az emberek. Vagyis ki lesz Orbán Viktor kihívója és kik lesznek helyben a fideszesek ellenfelei.

2022-ben azok fogják alkotni az Orbán-rendszer utáni koalíciós kormány tagjait, akiket az ellenzéki szavazók most megválasztanak, „a történelem eddigi első közös ellenzéki előválasztásán”.

A folyamat lényegében már hétfőn elindul, a jelöltek és a kormányfői aspiránsok akkor kezdenek el aláírásokat gyűjteni. Az egyéni jelölteknek 400, a miniszterelnök-jelölteknek összesen 20 ezer ajánlást kell összeszedniük.

Az előválasztás első fordulója szeptember 18-a és 26-a között lesz: ekkor lehet majd szavazni az egyéni jelöltekre és a miniszterelnök-jelöltekre is. Utóbbi versenyben a három legtöbb voksot kapó a második fordulóban is megmérkőzik, ez lesz október 4-e és 10-e között.