Nyugati Fény: Vörös Imre cáfolta Karácsonyt, nem változtatott a véleményén

Nyugati Fény: Vörös Imre cáfolta Karácsonyt, nem változtatott a véleményén

Karácsony Gergely a péntek esti vitán (Forrás: Hadházy Ákos/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergely „humbugnak” nevezte és szerinte már Vörös Imre sem gondolja, hogy feles többséggel el lehet törölni a kétharmados törvényeket – ez pénteken, a miniszterelnök-jelöltek második vitáján hangzott el, amikor Dobrev Klára többek között arról beszélt, hogy a kormányváltás után akár feles többséggel is le kell bontani a NER rendszerét.

Mint a DK miniszterelnök-jelöltje kifejtette: „hatályon kívül kell helyezni az illegitim módon, egy párt egyeduralma érdekében meghozott kétharmados törvényeket, különben Orbánék pár hónap alatt megfojtják az új kormányt”. Az ügy mellett egyébként neves jogászok – mint például Bárándy Péter vagy Vörös Imre – érvelnek. 

A Nyugati Fény a vita után telefonon kereste Vörös Imre korábbi alkotmánybírót, hogy tényleg másképp gondolkodik-e már a kérdésről. A jogász a portálnak elmondta: a pénteki vitát látva megdöbbenve tapasztalta, hogy Karácsony Gergely valótlanságot állított róla. Mint hozzátette: semmiben nem változtatta meg a véleményét, és semmi olyan nyilatkozatot nem tett, amiből Karácsony erre a következtetésre juthatott volna.

Vörös Imre hangsúlyozta: továbbra is fenntartja állításait, melyeket jogász társaival a Népszavában fejtett ki.

Lapunknak korábban Róna Péter közgazdász fejtette ki véleményét ez ügyben. Meglátása szerint „– amely megegyezik Vörös Imre véleményével – téves az a jogértelmezés, amely szerint kétharmados többségre van szükség az új Alkotmány elfogadásához”. Úgy véli, amennyiben megtörténik a kormányváltás, akkor az Országgyűlésnek első feladatként feles többséggel el kell rendelnie a népszavazást az Alkotmányról, és az sikeresnek minősíthető szintén feles többséggel.