Az Európai Bizottság aggódik az EU létfontosságú infrastruktúrája miatt

Az Európai Bizottság aggódik az EU létfontosságú infrastruktúrája miatt

A dán fegyveres erők által közreadott kép a tenger felszínére törő buborékokról egy nagyjából egy kilométer átmérőjű körben az Oroszországból Németországba földgázt szállító Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezetékek szivárgása következtében a balti-tengeri Bornholm szigete előtt 2022. szeptember 27-én (Fotó: MTI/AP/Dán fegyveres erők)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság az Európai Unió létfontosságú infrastruktúráinak megerősítésére tett javaslatot kedden, mert a testület úgy véli, hogy a közelmúlt incidensei arra világítottak rá, hogy ezen a téren az unió ellenállóképesége veszélyben van. A brüsszeli testület szerint sürgősen lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy az EU fokozza a létfontosságú infrastruktúrát érő támadásokkal szembeni védekezőképességét az unió területén és közvetlen szomszédságában is.  

„Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborúja, az Északi Áramlat és a német vasúthálózat szabotálása mind azt jelzi, hogy fel kell gyorsítanunk az infrastruktúránk védelmére irányuló munkánkat” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Ylva Johansson belügyi biztos a javaslatot bemutató sajtótájékoztatón. „Az Európai Parlament és a tanács már megállapodott a kritikus infrastruktúrát üzemeltető szervezetek ellenálló képességének megerősítését célzó jogi keret elmélyítéséről. A jelenlegi fenyegetések miatt azonban fel kell gyorsítanunk az új szabályok alkalmazását, és további intézkedésekkel és szorosabb együttműködéssel fokoznunk kell munkánkat” – tette hozzá.

A bizottság javaslatában főszerepet játszik a potenciális fenyegetésekkel szembeni felkészültség fokozása, a tagállamokkal folytatott együttműködés a kritikus infrastruktúra stressztesztelése érdekében, különös tekintettel az energiaágazatra. A testület szerint továbbá hangsúlyt kell fektetni a reagálási kapacitás növelésére az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül, a műholdas infrastruktúrák megfelelő kihasználására fenyegetések észlelésére, valamint a NATO-val és a kulcsfontosságú partnerekkel folytatott együttműködés megerősítésére az ellenálló képesség javítása terén.

Ursula Von der Leyen, a bizottság elnöke csütörtökön kezdődő EU-csúcson ismerteti az uniós tagállamok vezetőivel a létfontosságú infrastruktúrák ellenálló képességéről szóló tanácsi ajánlásra irányuló javaslatot.

(MTI)