Megszületett a kompromisszum a lengyel–magyar vétó visszavonásáról

Megszületett a kompromisszum a lengyel–magyar vétó visszavonásáról

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lengyelország és Magyarország kompromisszumot kötött Németországgal a vétójuk visszavonásáról a Bloomberg szerint – vette észre az Euronews. Bár az alku részletei hivatalosan egyelőre nem ismertek, a Deutsche Welle szerint az alábbiakról van szó, amit a Hvg.hu vett észre:

  • egy záradékban kikötik, hogy a jogállamiság sérelme csak az unió pénzügyi érdekeivel összefüggésben valósulhat meg, tehát nem használható politikai célokra (például családjogi vagy migrációs viták kezelésére)
  • megerősítik az úgynevezett vészfékmechanizmust, amely szerint az Európai Bizottság szankciós javaslatát az állam- és kormányfők elé lehet terjeszteni
  • a jogállamisági feltételrendszer alkalmazását felfüggesztik addig, amíg az Európai Bíróság meg nem állapítja, hogy összefér-e a jogszabály az uniós joggal, ám ez elhúzódhat, és kétéves bírósági eljárást is magával vonhat

A Bloomberg szerint egyébként Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes arról beszélt, egyelőre a magyarok, lengyelek és németek között van meg az alku, ezt még a többi tagállamnak is véglegesíteni kell, de szerinte ez meg fog történni. A megegyezést péntekre véglegesíthetik.

Magyarország és Lengyelország már korábban bejelentette, hogy megvétózzák az Európai Unió következő hét évre szóló költségvetését, ezzel együtt a 750 milliárd eurós úgynevezett helyreállítási alapot. Az indokuk az úgynevezett jogállamisági mechanizmus elutasítása volt, mert a két ország nem fogadta el, hogy kritériumokhoz kössék az uniós kifizetéseket. A két ország miniszterelnöke, Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki kétszer is személyesen egyeztetett a kérdésről. Végül múlt héten már látszott némi változás. Múlt csütörtökön este ugyanis Lengyelország visszakozni látszott. Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes az Európai Bizottság illetékeseivel folytatott brüsszeli megbeszélése után azt mondta: belátják, hogy a költségvetési vétó a szándékaikkal ellentétesen mind Lengyelországnak, mind az EU többi országának anyagilag is kárt okozna és ezt nem szeretnék. Orbán Viktor ekkor még kitartott és azt hangoztatta, hogy nem fogadható el a költségvetési és jogállamisági kérdések összemosása.

Brüsszel azonban ezúttal nem hagyta magát és bekeményített. Lényegében ultimátumot adtak a magyar és a lengyel kormánynak, hogy amennyiben nem állnak el a vétótól, akkor a két országot kihagyva indul be a folyamat. A határidő kedd éjfél volt. Néhány órával a lejárta előtt jött a hír, hogy Orbán Viktor miniszterelnök váratlanul Varsóba utazott. Az esti órákban pedig a látogatásról azt közölte a közösségi oldalán: „Jó esélyünk van a győzelemre az EU-s költségvetési vitában”.

Egyes feltételezések szerint Szájer József múlt hét elején kirobbant botránya is összefügghet az EU-val folytatott vitánkkal. Az akkor még fideszes európai parlamenti képviselőről, a kormánypárt egyik prominenséről hétfőn derült ki, hogy néhány nappal korábban részt vett egy illegálisan tartott szexpartin, ahonnan a rendőrök érkezésekor az ereszcsatornán keresztül próbált menekülni. Hátizsákjában a hatóságok közlése szerint kábítószer volt. Szájer József lemondott EP-mandátumáról és azóta már a Fideszből is kilépett. Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta, hogy semmilyen bizonyítékot nem lát arra, hogy a botrány és a vita között összefüggés lenne, de hozzátette, hogy neki is van fantáziája.

Az ellenzék szerint gyorsított eljárásban dönthet az Európai Bíróság

A sajtóhírekre már reagált is közösségi oldalán Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője. – Hiába próbálta megakadályozni a jogállamisági mechanizmus életbe lépését, ez nem sikerült: Európa „erős embere” alulmaradt. Ez a mechanizmus az EU-s források rendszerszintű ellopását akadályozza meg, és Orbán Viktor minden próbálkozása ellenére az ősszel elfogadott megállapodás alapján fog hatályba lépni – írta. Hozzátette: Orbán Viktor most nemcsak az Európai Unióval, hanem azon magyar választókkal szemben is alulmaradt, akik az EU-s pénzeket kórházra, iskolára és munkahelyekre, nem pedig a miniszterelnök családjára akarják költeni.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője úgy reagált a Facebook-oldalán, hogy „ha igazak a kiszivárgó hírek, Orbán és a vétója megbukott. Ez egy teljes és feltétel nélküli fegyverletétel.” Hozzátette: Orbán „megkapta”, hogy az Európai Bírósághoz fordulhat. „Csakhogy Orbán az Európai Bírósághoz enélkül is fordulhatott volna. És a helyükben nem bíznék abban, hogy a bíróság majd csak a távoli jövőben fog dönteni. Az ilyen ügyekben átlagosan 10 hónap alatt megszületik a jogerős ítélet.” Dobrev szerint Orbán hiába akarta megakadályozni a jogállamisági mechanizmus létrejöttét, az létrejön. Az Európai Parlament feltételeit is sikertelenül próbálta ellehetetleníteni. „A »megállapodás« legfontosabb eredménye: a jogállam kötelező és csak annak jár uniós támogatás, aki betartja a jogállamiság normáit. Orbán ezt is elbukta és az maradt, ami volt: az EU örök vesztese” – írta.

Orbán győztesnek mondja magát, de kapufát rúgott – így reagált az MSZP részéről Ujhelyi István EP-képviselő. Mint írta, „a bűnös zsarolással ugyanis az alapvető szándékát, miszerint útját állja a jogállamisági mechanizmus bevezetésének, nem sikerült elérnie. A jogállamisági kritériumok jövőre életbe lépnek és kötődni fognak az uniós források tisztességes és megfelelő felhasználásához.” Ő is úgy vélte, hogy az Európai Bíróság gyorsított eljárásban fogja tárgyalni a kérdést, „így az esetleges felelősségre vonás nem kerülhető el és érdemben nem halasztható”.

Hozzátette: „Ha a nyilvánosságra került részletek igazak, akkor fekete-fehéren kiderült, hogy a Fidesz gerinctelenül hazudott a vétó valódi okáról: nem a migrációról, nem a tagállami szuverenitásról, végképp nem holmi Soros-terv megakadályozásáról szólt Orbánék zsarolása, hanem pusztán saját hatalmuk megőrzéséről.”

Mindenki megkapja, amire vágyik. Azok a nyugati politikusok, akik mindenképpen szerették volna leírva látni, hogy jogállamisági kritérium, azok most látni fogják. Benne lesz. Kérdés, hogy mennyit ér a gyakorlatban – így értékelt Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője. Hozzátette: „Orbán pedig, aki mindenképpen szerette volna elkerülni, hogy a 2022-es választások előtt bukja a pénzügyi támogatást, a hírek szerint megnyugodhat, mert csak '22 után nézhetnek majd a körmére, addig viheti a szajrét és bátran osztogathatja a haveri körnek.”

Szerinte „akárhogy is lesz, akármennyire is sikerül a ma vezetőinek megmenteni arcukat, hosszú távon ugyanehhez a kiindulóponthoz fog minden visszatérni: az Orbán rendszer lopni fog és trollkodni, a nyugatiak berzenkedni, a német multik gazdagodni, a magyar emberek pedig éhbérért fognak dolgozni. Ha hagyjuk.”