Politico: Megvan, milyen feltétellel szavazná meg Orbán Viktor az ukránoknak szánt EU-s segélyt

Politico: Megvan, milyen feltétellel szavazná meg Orbán Viktor az ukránoknak szánt EU-s segélyt

Orbán Viktor Brüsszelben (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország azt jelezte, nem vétózná meg az Ukrajnának biztosított uniós segélyt, ha a támogatást minden évben felülvizsgálják – írta a Politico hírlevele kedden reggel. Orbán Viktor még tavaly év végén szavazta le az ukránoknak szánt 50 milliárd eurós uniós támogatást.

A Politico szerint ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a magyar kormányfőnek minden évben lehetősége lenne a vétóra. Egy a tárgyalási folyamatokra rálátó diplomata forrásuk szerint Orbánék javaslata konkrétan az, hogy évente 12,5 milliárd eurót kapjon Ukrajna, amely összeg 4 év alatt elérné az eredetileg tervezett 50 milliárdot. Ugyanakkor egyes uniós diplomaták szkeptikusak a javaslattal kapcsolatban, ami szerintük nem biztosítana kiszámíthatóságot Ukrajnának, ráadásul az EU-nak 7 évre szóló költségvetése van, amit nem szoktak évente újratárgyalni. Ukrajna uniós támogatásáról szó lesz az EU-s nagykövetek szerdai találkozóján is, míg a következő uniós csúcs február elsején lesz. 

Mint korábban beszámoltunk róla, míg a december közepén tartott EU-csúcson a magyar kormányfő blokkolta az uniós támogatást az ukránoknak, azt korábbi álláspontjával ellentétben már nem vétózta meg, hogy megkezdődjenek a háború sújtotta ország EU-csatlakozásával kapcsolatos tárgyalások, szavazás helyett inkább kiment az ülésteremből. 

Címkék: Orbán Viktor, Ukrajna, EU