Rendkívüli EU-csúcs lesz Belarusz ügyében – Magyarország a lengyel kisebbségért aggódik

Rendkívüli EU-csúcs lesz Belarusz ügyében – Magyarország a lengyel kisebbségért aggódik

Lukasenka-ellenes tüntetők Minszkben 2020. augusztus 16-án (Fotó: Franak Viacorka/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívüli uniós csúcstalákozót hívott össze ezen a héten szerdán déli 12 órára Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. A videokonferenciának egyetlen napirendi pontja van: a belarusz helyzet elemzése. Az események felgyorsultak Brüsszelben, hiszen múlt pénteken a külügyminiszterek tanácsa még csak arról döntött, hogy a tagállamok nem fogadják el a fehérorosz választási eredményeket, követelik a politikai foglyok szabadon bocsátását és felkérik az Európai Bizottságot, hogy dolgozzanak ki célzott szankciókat azokkal szemben, akik felelőssé tehetők a választás elcsalásáért és a békés tüntetők elleni erőszakért.

Egy magas rangú uniós tisztviselőtől megtudtuk, a tagállamok célja, hogy világos üzenetet fogalmazzanak meg. Ez az üzenet a következő: „Belarusz népének joga van meghatározni jövőjét és szabadon választani vezetőit.” Várhatóan azt is kimondják majd az állam- és kormányfők, hogy a válságból az erőszak megszüntetése, az eszkaláció csökkentése révén, párbeszéd útján és külső beavatkozás nélkül vezethető ki az ország.

Közben az Európai Parlament öt képviselőcsoportja – az Európai Néppárt, a Szociáldemokraták, a Megújuló Európa, a Zöldek és az Európai Konzervatívok és Reformerek, vagyis csak az EU-szkeptikus Identitás és Demokrácia nem csatlakozott – közös nyilatkozatot bocsátott ki. Ebben egyebek mellett azt írják, hogy Belaruszban új, szabad választásokat kell kiírni, és független megfigyelők jelenlétében lebonyolítani.

A magyar álláspontot továbbra sem ismerhettük meg. Szijjártó Péter hétfőn azt írta Facebook-oldalára, hogy telefonon beszélt a három balti állam külügyminiszterével, Orbán Viktor pedig lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel tárgyalt. Ezek alapján ezt írta Szijjártó: „A visegrádi összefogás ereje és fontossága most is megmutatkozik, mi is a lengyel álláspontot támogatjuk, különös tekintettel a Belaruszban élő jelentős nagyságú lengyel nemzeti közösségre.” Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szombaton azt mondta, hogy Fehéroroszországban – nemzetközi megfigyelők részvételével – meg kell ismételni az elnökválasztást.

Mint arról múlt héten elsőként beszámoltunk, sem a Fidelitas, sem az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség nem csatlakozott az Európai Néppárt ifjúsági szervezeteinek azon közleményéhez, amelyben elítélték a fehérorosz hatóságok erőszakos fellépését.