Alelnöki posztot kapott Brüsszelben Magyar Péter

Alelnöki posztot kapott Brüsszelben Magyar Péter

Magyar Péter az Európai Parlamentben (Fotó: Magyar Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságának alelnökévé választották Magyar Pétert – ezt ő maga közölte a Facebook-oldalán. De azt is megosztotta, hogy a szavazáson történt egy „érdekesebb dolog” is: megszületett a Fidesz és a szocialista frakció – ebben ül Dobrev Klára is – nagykoalíciója. A Fidesz képviselője, Schaller Ernő ugyanis a megválasztása ellen szavazott, ahogy a szocialista politikusok is. Igaz, a Demokratikus Koalíció politikusa nem vett részt a voksoláson, egyik párttársa helyettesítette. – Tehát a Fidesz, amelyik napok óta azon siránkozik, hogy a nagy frakciók kordont vonnak köréjük és nem szavazzák meg a jelöltjeiket különböző posztokra, most inkább együtt szavaz a szocikkal, akik a DK képviselőjét helyettesítették, hogy megakadályozza, hogy egy magyar képviselő (ebben az esetben én) vezető pozíciót kapjon. Összenőtt, ami összetartozik – kommentálta.

Az EP különféle bizottságai kedden tartják alakuló üléseiket. Magyar Péter az alkotmányügyi mellett a mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottságnak is tagja. Azt, hogy melyik magyar képviselő melyik testületben ül, ITT tudja böngészni.

A Demokratikus Koalíció nem sokkal később megmagyarázta, hogy miért szavaztak úgy, ahogy. Molnár Csaba, a párt EP-képviselője fejtette ki, hogy az EP szabályai szerint egy szakbizottság alelnökeinél is érvényesülnie kell a nemi egyensúlynak. Az érintett bizottság első alelnöke egy nő lett, a második és harmadik férfi, a negyedik pedig szintén nőnek kellett volna lennie, ám végül ezt a posztot kapta meg Magyar Péter. A Tisza politikusa felmentést kért a szabály alól, a DK magyarázata szerint frakciójuk ezt utasította el és így Magyar Péter megválasztását is. Molnár Csaba szerint a helyzet egyszerű, logikailag három megoldás lehetséges. „Az egyik, hogy Magyar Péter hazudott, arról, ami történt - ez nem lenne újdonság, hazudik ez a jóember állandóan. A másik lehetséges megoldás, hogy saját magát nőnek tartja és ezért akart elfoglalni el egy nőknek fenntartott tisztséget - na, ez újdonság lenne, de ez meg engem nem érdekel egyáltalán. A harmadik, hogy annyira nem tiszteli a nőket védő szabályokat, hogy azokat semmibe véve akar érvényesülni a politikában - a híreket hallva, ez sem lenne újdonság” – fejtette ki a DK képviselője.