A nyugati tőzsde árainál 9 százalékkal drágábban vettük az orosz gázt júniusban

A nyugati tőzsde árainál 9 százalékkal drágábban vettük az orosz gázt júniusban

Képünk csak illusztráció! Magyarország és Szerbia közötti földgázvezeték mérőállomása Kiskundorozsmán (Fotó: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyjából 9 százalék felárral adták az oroszok júniusban a fűtőanyagot Magyarországnak a holland tőzsde irányadó szintjéhez képest – írta a Népszava. A lap úgy kalkulál, hogy 2021 októbere óta, amikor megkötötték a most is érvényes magyar–orosz beszerzési megállapodást, összesen 294 milliárd forinttal drágábban vettük a gázt a nyugati piaci árnál.

Maga a gázszerződés – benne az árképzés képletével – titkos, de a külkereskedelmi adatok alapján már évek óta feltételezhető, hogy a holland tőzsde árait követi két hónapos csúszással. Ez azt jelenti, hogy júniusban az áprilisi szintet kellett nézni: a tőzsdén akkor köbméterenként 107 forintba került a gáz, az oroszok pedig 117 forintra emelték az árukat az Eurostat frissítése szerint. Mivel április óta a tőzsdei ár tovább nőtt, ez azt is jelenti, hogy annál, ami júniusban volt a piaci ár, még így is kevesebbet kellett fizetni. De most már olcsóbb kezd lenni a tőzsdén a gáz, miközben a két hónapos csúszás miatt nálunk még drágul, valószínű, hogy szeptemberig még drágábban vehetjük az orosz gázt, és majd csak októberben jöhet némi áresés.

Címkék: gázár, veszteség, oroszok