Csütörtöktől pályázhatnak a falusi kisboltok

Csütörtöktől pályázhatnak a falusi kisboltok

A Magyar falu program támogatásával nyílt kisbolt a Komárom-Esztergom megyei Ácsteszéren az avatás napján, 2022. november 14-én (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtöktől pályázhatnak a falusi kisboltok működési költségeik támogatására – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerdán az MTI-vel. Gyopáros Alpár közleményében úgy fogalmazott: az orosz-ukrán háború és az arra válaszként adott, elhibázott brüsszeli szankciós politika komoly gazdasági kihívások elé állította az egyébként is tőkeszegény és versenyhátrányban lévő falusi kisboltokat, a kormány ezért úgy döntött, hogy további segítséget nyújt számukra annak érdekében, hogy a Magyarország legkisebb településein élők számára is biztosított legyen a mindennapos élelmiszerellátás.

Tudatták: a működési támogatásra minden üzlettulajdonos pályázhat, aki 2000 fő alatti településen működtet olyan kisboltot, ahol jellemzően napi fogyasztási cikkeket, alapvető élelmiszereket értékesítenek. Üzletenként 1 millió és 3 millió forint közötti az elnyerhető támogatás mértéke, amely egyszeri, egyösszegű, száz százalékban előfinanszírozott, vissza nem térítendő, önerőt nem igényel.

A pályázat keretében elszámolhatók a működéssel összefüggő költségek, például az üzletben foglalkoztatott munkabére, a munkáltatói közterhek, a bérleti díj és a rezsiköltségek is. A pályázatot kizárólag elektronikus úton, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Nemzetpolitikai Informatikai Rendszerén keresztül lehet benyújtani január 12-én, csütörtökön 10 órától január 31-ig – áll a közleményben. „A kormány a nehéz gazdasági helyzet ellenére sem hagyja magukra a falvakat. A kistelepüléseken szükség van minden olyan közszolgáltatás és piaci szolgáltatás megerősítésére, amelyek a falvakban élők életminőségének folyamatos javulását eredményezik” – fogalmazott Gyopáros Alpár.

Mint megírtuk, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azon a november eleji kormányinfón, amikor bejelentette, hogy a tojás és a burgonya is ársapkás lesz, akkor mondta, hogy nem kívánnak a hatósági ár miatt a cégeknek kompenzációt adni. A kistelepüléseken működő boltok üzemeltetői viszont kapnak támogatást. Hozzátette: erről néhány nap múlva tesz bejelentést Gyopáros Alpár. Azt mondta, a kisboltok azért vannak eltérő helyzetben a nagy áruházláncoktól, mert esetükben az értékesített cikkek tekintetében sokkal nagyobb hányadot tesz ki az alapvető élelmiszerek aránya. Szavai szerint nem 10-20-30 százalékot, hanem jóval többet. Ezért segít a kormány a kistelepülések kisboltjainak. Ezt követően mondta azt Gyopáros Alpár, hogy 8 milliárdos keretösszeggel indul majd pályázat. Azt végül csak januárban írták ki, így a kisboltok a kifizetésig segítség nélkül maradtak.

Január elején az élelmiszerárstop kivezetésére kérte a kormányt a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség. Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója az ATV Híradónak azt mondta, a kereskedőknek nagy terhet jelent az ársapka, ugyanis a beszerzési és a fogyasztói ár közötti különbözetet nekik kell finanszírozniuk. Úgy vélte, míg a nagy üzletláncok a több ezer termékükön szét tudják osztani az árstop okozta veszteséget, a vidéki kisboltoknak nincs ilyen lehetőségük, ezért a legnehezebb helyzetben ők vannak. Hornyák József, a Portfolio makroelemzője pedig arról beszélt: a tavalyi első félévben több, mint kettőezer kiskereskedelmi bolt zárt be. Miután a második félévben minden bizonnyal folytatódott ez a kedvezőtlen tendencia, tavaly összesen akár több mint négyezer kisbolt is bezárhatott.