Ezekre az adóváltozásokra kell készülni az új év indulásával (x)

Ezekre az adóváltozásokra kell készülni az új év indulásával (x)

Úgy, ahogy az év elején a megelőző tárgyév lezárása az aktuális feladat, minden év utolsó hónapjai az azt követő évre történő felkészülés időszaka, és a változó jogszabályok nyomon követése a vállalatok életében az egyik legfontosabb periódus.

2022-ben életbe lépő lényeges adóváltozások

Az adóváltozásokkal kapcsolatban – talán – a legnagyobb figyelmet a 2022. évi minimálbér-változással kapcsolatos híradások kapták, amikor véglegessé vált, hogy a jövő évtől a minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum 260 ezer forintra emelkedik.

Az általános forgalmi adóval kapcsolatban 2022-től változás, hogy 6 hónap helyett ezentúl 1 éven belül lehet kérvényezni az általános forgalmi adó visszafizetését. A társasági adót érintő változás, miszerint 2022-től az adózás előtti eredményt csökkentő jogcímek között már eszközátadás is szerepelhet a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványnak adott eszközök esetében.

A gazdasági társaságokat érintő főbb változások

A helyi iparűzési adóval kapcsolatban érdemes tudni, hogy a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 639/2020 (XII.22) Korm. rendeletben meghatározottakat 2022-ben is fenntartja a törvényi szabályozás. Az adómérséklésre vonatkozó nyilatkozatot a NAV felé 2022. február 15-ig szükséges megtenni, aki korábban ezt nem tette meg. Az adóhatóság a nyilatkozatot automatikusan továbbítja a székhely szerint illetékes önkormányzat felé.

A társaságokat érintheti, ezért fontos tudni arról, hogy az adóváltozások mellett a számviteli törvény is módosul 2022-ben, amely változásokkal kapcsolatban szintén érdemes tájékozódni.

Fontos és említésre méltó, hogy a kisadózó vállalkozások esetében az ellátások számításának alapja 102 ezer forintról havi 108 ezer forintra növekszik, a magasabb összegű tételes adó fizetése esetén ez a mérték 170 ezer forintról 179 ezer forintra módosul. 2022. január 1-től a KIVA adózás 11 százalékos adókulcsa 10 százalékra, míg a szociális hozzájárulási adó mértéke 15,5 százalékról 13 százalékra csökken.

A szakképzési hozzájárulás tekintetében fontos változás lesz, hogy ez az adónem kivezetésre kerül, az előleget nem kell már 2021. december hónapban megfizetni. A befizetett előleg és nettó kötelezettség különbözetét 2022. január 12-ig kell fizetni.

A munkavállalóknak adható adómentes juttatások körét színesíti az az új lehetőség, hogy a munkáltató adómentesen biztosíthatja munkatársai részére az elektromos kerékpárokkal történő közlekedést.

A kriptoeszközökkel elért jövedelem adózása változik, mivel 2022-től adózó jövedelemként nem szükséges utána a szociális hozzájárulási adót megfizetni.

Változások, amelyek a személyi vagy egyénhez köthető adónemekben jelenik meg

Kedvező változások lépnek érvénybe a babakötvénnyel kapcsolatban is, az állami támogatások összege – ugyanis – jelentősen megnövekszik, és mint befektetés, továbbra is szinte a legjobb a piacon, tekintve az előző évi infláció plusz három százalék kamatnak a mértékét.