Holoda Attila: „Jótékonyan hallgat” a kormány a benzin valóságos adótartalmáról

Holoda Attila: „Jótékonyan hallgat” a kormány a benzin valóságos adótartalmáról

Holoda Attila (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Öntsünk tiszta vizet a pohárba” címmel magyarázza el Holoda Attila, hogy valójában hogyan épül fel az üzemanyagár, mennyi a valóságos adótartalom, és azt is, hogy hol csúsztat a kormány. 

– Kormánypárti kommentelők igyekeznek bizonygatni mindenfelé, hogy nem is igaz az állításom az üzemanyagok adótartalmáról, mert nálunk a legkevesebb, 46 százalék – írja posztjában az energetikai szakértő. Korábban Varga Mihály pénzügyminiszter hozott le ugyanis egy Eurostat-grafikont, amely a 46 százalékot tartalmazta. Csakhogy az adatokat a pénzügyi tárca szolgáltatja az EU-nak, és Holoda szerint „Varga Mihály (és persze a kormány) hazug információkat ad az EU felé is, mert kizárólag két adótételt, az áfát és a jövedéki adót vallja be adóként és ezt küldi el az EU-nak is”.

A szakértő a benzin keddi árából tételesen le is vezeti, hol van csúsztatás. A benzin bruttó átlagára ma 610 Ft/liter, ebből a 27 százalékos áfa 129,69 Ft/litert, a teljes bruttó árból számolva 21,26 százalékot jelent. A jövedéki adó 152,55 Ft/literre rúg, ami a teljes bruttó árból számolva 25,01 százalék. Ez a kettő együttesen felel meg az EU felé bevallott, a 46 százalékos adónak (egészen pontosan: 282,24 Ft/l, ami a bruttó árból számolva: 46,27 százalék). A kormány azonban „jótékonyan hallgat” arról, hogy vannak még a benzinárat növelő más tételek is, olyan tételek, amelyek adóként kerülnek kivetésre és beszedésre:

• Készletezési díj (a stratégiai tárolás és készletezés díjának fedezésére): 3,30 Ft/l, ami a teljes bruttó árból számolva: 0,54 százalék, 
• EKR (Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer) hozzájárulás: 8,25 Ft/l, ami a teljes bruttó árból számolva: 1,35 százalék, 
•  Kiskereskedelmi különadó, amely 2024. január elsején lett megemelve a korábbi 0,15 százalékról 3 százalékra, azaz a 20-szorosára: 13,99 Ft/l, ami a teljes bruttó árból számolva: 2,29 százalék. 

Ez a három együttesen 25,54 Ft/litert jelent, ami a teljes bruttó árból számolva 4,19 százalék. Így jön ki, hogy valójában a benzin adótartalma nem 46, hanem 50,45 százalék – fogalmaz a szakértő. Ehhez szerinte még nyugodtan hozzá lehet számolni azt is, hogy a beszedett áfát, jövedéki adót, valamint az egyéb adókat (iparűzési adó, kötelező kamarai tagdíj, stb), a dolgozók fizetéséből levont szja és járulékokat azaz literenként 307,77 forintot át kell utalni az Államkincstár javára, ami után még banki tranzakciós adót is kell fizetni. amelynek a mértéke augusztus 1-től 0,45 százalékra emelkedik az eddigi 0,3 százalékról.

A nagy- és kiskereskedelmi árrés a bruttó árból visszaszámolva mindössze 17,1 százalékot (literenként 104,44  forintot) tesz ki. – Ha véletlenül úgy alakulna, hogy 0 forintért tudnánk beszerezni, ideszállítani és finomítani az olajat, akkor is ki kellene fizetni literenként 351 forintot az adók, a különadók és az árrések miatt – zárja bejegyzését Holoda Attila.