Idén az első félévben minden 70 cégből egy nem érte meg nyarat

Idén az első félévben minden 70 cégből egy nem érte meg nyarat

Képünk csak illusztráció! (Fotó: Unsplash/Mufid Majnur)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén júniusban regisztrálták az elmúlt öt év legalacsonyabb cégszámát, derül ki az Opten céginformációs rendszer közleményéből. Az adatok alapján negatív rekord született a társas vállalkozások számában, hiszen nem érte el az 510 ezres értéket. Különösen szembetűnő a kontraszt, ha figyelembe vesszük, hogy ezalatt az 5 év alatt a működő cégek száma már volt, hogy meghaladta az 530 ezret is. A csökkenő tendencia immár közel két éve tart.

Tavaly év végére a cégszámcsökkenés meghaladta a 12 ezret. Idén fél év év alatt több mint 7 ezerrel csökkent a társas vállalkozások száma, ami alacsonyabb az előző év hasonló időszakának több mint 8,5 ezres csökkenéséhez képest, de még így is jelentősnek számít. Ez azt jelenti, hogy az idei év első felében minden hetven cégből egy nem érte meg a nyarat.

Az új alapítások száma félévkor közelíti a 24 ezret, ami ugyan kevesebb a tavalyi első félévhez képest, de az elmúlt hét év második legmagasabb értéke. – Úgy tűnik, hogy a cégszámcsökkenés megfordulása nem a megszűnések számának csökkenésében rejlik, hanem az alapítási kedv növekedésében. A vállalkozások most inkább a racionális gondolkodást választják, és alkalmazkodnak a valós helyzethez, szemben a 2021-es időszakkal, amikor a járvány utáni gazdasági visszarendeződésbe vetett bizalom erős volt, és az alapítási kedv az egekbe szökött – mondta Alföldi Csaba, az Opten céginformációs szakértője.

A KSH adatai jól tükrözik a gazdaság nehézségeit. Az első negyedéves GDP-adatok szerény növekedést mutatnak, de a belső szerkezetet vizsgálva jelentős csökkenés tapasztalható fajsúlyos területeken. Az ipar teljesítménye 4,2  százalékkal, a feldolgozóipar pedig 4,8 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a villamos berendezések és a közúti járművek gyártása járult hozzá a csökkenéshez. A legfrissebb, májusi adatok sem mutatnak pozitív elmozdulást, az ipari termelés az év első öt hónapjában 2,4 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2023 azonos időszakában. A beruházások volumene 2024 első negyedévében a nyers adatok szerint 9,6 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. A beruházások csökkenése több nemzetgazdasági ágat is érintett, legnagyobb mértékben az ingatlanügyleteket, a feldolgozóipart, a szállítás, raktározást és a mezőgazdaságot.

Az idei év első félévében az alapítási kedv minden nemzetgazdasági ágban alulmaradt a tavalyi év hasonló időszakához képest, kivéve a feldolgozóipart és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátást. Ezzel szemben a megszűnések száma jelentős növekedést mutatott az építőiparban, a kereskedelemben, a gépjárműjavításban, valamint a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén. – Vegyes a kép, és nehéz a jövőt előre jelezni. Bár a cégtrend az idei év első felében a tavalyi évhez képest pozitívabb képet mutat, még mindig negatív üzenetet hordoz. A gazdasági környezetet figyelembe véve úgy vélem, hogy idén nem várható jelentős fordulat a cégtrendekben, és a cégszámok tekintetében még nem értük el a mélypontot – mondta Alföldi Csaba. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt a legmagasabb fluktuációt Budapest, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megye produkálta.

Címkék: cégalapítás, Opten