Jóval több üzemanyag fogyott idén júniusig itthon, mint tavaly ilyenkor

Jóval több üzemanyag fogyott idén júniusig itthon, mint tavaly ilyenkor

Üzemanyagpánik Magyarországon 2022 márciusában egy debreceni töltőállomáson

Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az első fél év során 3,5 milliárd liter üzemanyag fogyott országosan, ami 14 százalékkal több a tavalyi év hasonló időszakának adatánál – számolta ki a Népszava a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján frissített adatokból. Ez a nyilvántartás 14 éves történetének messze legmagasabb emelkedési szintje: utoljára 2015 hozott közel 10 százalékot. Benzinből egymilliárd, gázolajból 2,5 milliárd litert értékesítettek, ami 12,6 és 15 százalékos – nyilván mindkét termék esetében szintén rekordszintű – emelkedés.

A mintegy 2 ezer hazai kúton 3,1 milliárd liter kelt el, ami 19 százalékos ugrást jelent. A – szinte csak gázolajra korlátozódó – úgynevezett közvetlen nagykereskedelmi értékesítés közben 11 százalékos csökkenést mutatva 0,4 milliárd liter volt. 

A fehér, vagyis hálózaton kívüli kutak forgalma összességében tizedével csökkent az első félévben, piaci részesedésük pedig az elmúlt évek során folyamatosan felfelé kúszó 33 százalékról hirtelen soha nem látott mélységbe, 25 százalékra esett, míg a színeseké a másik oldalon 67 százalékról 75 százalékra ugrott.

Mint a Napi.hu júliusban megírta, május végéig az éves (vagyis 12 havi) üzemanyag-fogyasztás az üzemanyagárstop miatt meghaladta a 6,1 milliárd litert, amely rekorddöntés volt.