KSH: júniusban 408 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány

KSH: júniusban 408 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány

Kilépésre várakozó kamionok Röszkénél az M5 -ös autópályán. Fotó: Lukács Csaba

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A bruttó hazai termék (GDP) volumene a második negyedévben 6,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévhez mérten pedig 1,0, százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye – erősítette meg csütörtökön második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A GDP második negyedévi, 6,5 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 5,7, az ipar 0,9 százalékponttal járult hozzá, írja az MTI. A növekedést 1,1 százalékponttal fékezte a mezőgazdaság teljesítményének csökkenése, az építőiparnak pedig ezúttal nem volt érdemi hatása a GDP volumenváltozására. A felhasználási oldalon a növekedéshez a végső fogyasztás 5,4, a bruttó felhalmozás 0,7 százalékponttal járult hozzá. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 0,3 százalékponttal növelte a gazdasági teljesítményt.

A statisztikai hivatal csütörtökön arról is tájékoztatott, hogy júniusban az export euróban kifejezett értéke 14,6, az importé 25,0 százalékkal nőtt, a külkereskedelmi egyenleg 954 millió euróval romlott a tavaly júniusihoz képest és 408 millió euró deficitet mutatott, ami 63 millió euróval kevesebb az első becslésben közöltnél. E szerint a naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 3,3, a behozatalé 5,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 28,9, a behozatalban 36,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 5,6 százalékkal romlott, a forint árfolyama az euróhoz mérten 14, a dollárral szemben 29 százalékkal gyengült.