Már konzultálnak az előre hozott elbocsátásról a Tungsram újpesti üzemében

Már konzultálnak az előre hozott elbocsátásról a Tungsram újpesti üzemében

Tungsram-izzó próbája egy nagykereskedőnél (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hónapokkal korábban megkezdődnek az elbocsátások a Tungsram újpesti üzemében – tudta meg a Magyar Hang. Viszont már meg is kezdődött egy állásbörze megszervezése, száznál is több cég jelezte a részvételét.

Ősz helyett már nyáron elkezdődhet a leépítés a Tungsram újpesti üzemében. Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének (TDFSZ) elnöke az okokat firtató kérdésünkre azt mondta, nem úgy jöttek be a Tungsram tervei, ahogyan a vállalatnál korábban kalkuláltak. Ebben szerepet játszhattak a nyersanyag-beszerzési problémák is.

Az érdekképviseleti vezető elmondta: az újpesti gyárban – ahol autólámpákat, halogénlámpákat készítenek – kedden kezdődött az úgynevezett konzultációs időszak az üzemi tanáccsal az elbocsátás körülményeiről. Ez az időszak a vállalat hajdúböszörményi üzemében már véget ért, máshol pedig szintén folyamatban van. A konzultáció után kapják meg a munkavállalók az értesítést arról, hogy kiknek mond fel a cég a csoportos létszámleépítésen belül, az értesítés átvételétől számított 30 nap elteltével pedig meg is történhet az elválás.

– Abban bízunk, hogy mégsem küldenek el most annyi embert Újpestről, mint amennyit korábban bejelentettek. Aszerint ugyanis 403 munkavállalónak mondanának fel – mondta Sallai Gábor. Azt ugyanakkor pozitív hírnek nevezte, hogy időközben elkezdődött egy állásbörze megszervezése, amelyre már száznál is több cég jelezte a részvételi szándékát. Akad köztük olyan vállalat is, amely több mint száz munkavállalót átvenne. – Ez jó lehetőség az érintetteknek a munkaerőpiac feltérképezésére, emiatt vagyok bizakodó, hogy lesz az elküldött dolgozóknak munkája – jelentette ki a TDFSZ-elnök.

A jelentős érdeklődési szám egyébként árulkodik az országon belüli elhelyezkedési lehetőségekről is. Mint arról hétfői cikkünkben írtunk, az egyik kelet-magyarországi telephelyen, a hajdúböszörményi gyárban tartott állásbörzére tíznél kevéssel több cég jelent meg – leginkább Debrecenből –, ám ez is bizakodással töltötte el a helyi munkavállalókat.

Noha a szakszervezet szeretné elérni, hogy a dolgozóktól az anyagiakat tekintve is minél jobb kondíciók mellett váljon meg a cég, az már korábban világossá vált, hogy a Tungsram bér jellegű támogatást nem tud nyújtani. Ezért várhatóan a munka törvénykönyve szerinti feltételek mellett távozhatnak elküldött dolgozók.

Sallai Gábor elmondta, hogy Zalaegerszegről – ahol külső piacra dolgoznak, és főként alkatrészt állítanak elő – a többi üzemhez képest viszonylag kevés dolgozótól válnak meg. Ott szerinte jó esély van rá, hogy a távozni kényszerülőket felszívja a munkaerőpiac.

A Tungsram magyarországi üzemeiben egyébként ismét kéthetes kényszerszabadságra küldték a dolgozókat. Ez már a második ilyen időszak, korábban áprilisban volt ilyen. Sallai Gábor elmondta, dolgozik a Tungsramnál a reorganizációs csapat. Hozzátette, bízik benne, hogy sikerül pozitív irányba vinni ez alatt a két hét alatt a céget, és lesz még gyártás.

Jörg Bauer elnök-vezérigazgató a vállalat korábbi közlésében erről úgy fogalmazott, hogy cég vezetése mindent megtesz azért, hogy a csődvédelem alatt egy rentábilis üzleti struktúrára való átállás alapján a vállalatot tovább működtesse. A cél nem változott az elmúlt hetekben kommunikált céloktól: kisebb, rugalmasabb, versenyképesebb cég létrehozása, amely innovatív üzletágaira koncentrál – tudatták akkor. A Tungsram azért kezdeményezte a csődvédelmi eljárást, mert egyik hitelezője, az állami tulajdonú Eximbank inkasszót nyújtott be a számláira. Ezt a Fővárosi Törvényszék azóta el is rendelte.

Mint arról hétfői cikkünkben írtunk, a hajdúböszörményi üzemben nem jutott egyezségre a Tungsram és a munkavállalókat képviselő Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete a bejelentett csoportos létszámleépítés körülményeiről a május 19-i határidőig, így nem is született írásbeli megállapodás. Elek Zoltán, a TDFSZ hajdúböszörményi alapszervezetének elnöke lapunknak elmondta: a cég a vállalásai írásba adását azért nem vállalta, mert nem tudja garantálni, hogy teljesíteni tudja azokat. Szavai szerint a cég annyit vállalt, hogy a tárgyalás során készült jegyzőkönyvekben foglaltakat követi a leépítés során.