Matolcsy György: Folytattuk és folytatjuk a küzdelmet az infláció ellen

Matolcsy György: Folytattuk és folytatjuk a küzdelmet az infláció ellen

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A keddi száz bázispontos kamatemelés után online sajtótájékoztatót tartott Matolcsy György jegybankelnök. Az esemény azért volt szokatlan, mert korábban rendre Virág Barnabás alelnök szólalt meg a döntések után.

Matolcsy György azzal indította sajtótájékoztatóját, hogy „folytattuk és persze folytatjuk a küzdelmet az infláció ellen”. A jegybank elnöke az MNB utóbbi években elért eredményeiről is beszélt a Portfolió beszámolója szerint. Szerinte megnyertük 2020-21-et is, és a cél az, hogy ezt az évtizedet is megnyerjük.

A probléma azonban, hogy ennek az évtizednek a mintázatai hasonlítanak a hetvenes és a negyvenes évek háborús környezetéhez. A feladat, hogy úgy folytassuk Magyarország felzárkózását, hogy azt fenntarthatóvá tesszük – mondta.

Mint hozzátette, elromlottak a pénzügyi egyensúlyok Magyarországon, a piaci egyensúly felborulását mutatja az infláció. Úgy látja, a kormány helyesen lépett az árstopokkal és az egyéb intézkedésekkel. Matolcsy szerint az év egészét egy 9 százalék körüli infláció jellemzi majd.

Arról is beszélt, hogy az infláció mellett küzdeni kell a költségvetés és a folyó fizetési mérleg egyensúlyának helyreállításáért is. Az MNB egy kétéves programot dolgoz ki és ad át hamarosan a kormánynak. Szerinte reális cél az, hogy 2030-ra Magyarország életszínvonala elérje az EU átlagát, hiszen az utóbbi évtizedet is megnyertük.

Mindezek után leszögezte: le kell tenni egy második adóreform alapjait, ennek zöldnek, digitálisnak és forgalmi adóra koncentrálónak kell lennie.

 

– Mi azt javasoljuk a kormánynak, hogy az üzleti szektorral és a családokkal közösen találjuk meg azokat a kreatív, merész és unortodox lépéseket, melyekkel megnyerhetjük a következő időszakot – zárja az MNB elnöke.

Mint megírtuk, az elemzői várakozásoknak megfelelően kedden újabb 100 bázisponttal, 5,4 százalékra emelte az alapkamatot az MNB. A monetáris tanács ugyanekkora mértékben növelte a kamatfolyosó két szélét is. 

Előző, márciusi ülésén a testület 100 bázisponttal 4,40 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Az akkori indoklásban hangsúlyozták, hogy az orosz-ukrán háború miatt megnövekedtek a fundamentális inflációs kockázatok, ami az alapkamat-emelési ciklus korábbinál nagyobb lépéssel történő folytatását tette szükségessé. Az alapkamat az emelési ciklus megkezdéséig 2020 júliusa óta állt 0,60 százalékon. 

„Az idei évi inflációs pálya leginkább a háború és a szankciók nyersanyagpiaci hatásaitól, valamint a rendkívüli helyzetre adott kormányzati válaszlépésektől függ” – olvasható a jegybank mostani indoklásában. Virág Barnabás, a jegybank alelnöke ehhez még azt tette hozzá, hogy az is számít, a kormány mire jut az EU-val folyó tárgyalásokon.

A Népszava információi szerint az Európai Bizottság várhatóan szerdán jelenti be a jogállamisági eljárás elindítását, ami azt jelentheti, hogy akár az év végéig sem érkezik uniós pénz az országba.