Matolcsy visszadobta a labdát a kormánynak

Matolcsy visszadobta a labdát a kormánynak

Matolcsy György a parlament gazdasági bizottságának ülésén 2022. december 5-én (Fotó: Tordai Bence Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb részletek derültek ki Matolcsy György jegybankelnöknek az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága előtt mondott, a kormány gazdaságpolitikáját keményen bíráló beszédének hátteréről.

A 24.hu MNB belső köreiből származó információi szerint Matolcsy azért mondta a bíráló szavakat, „hogy máskor ne kelljen”. Különös ízt ad az elhangzottaknak, hogy nem egy, a bizottsági szereplésre készült anyagot hallottak az ülésen, hanem egy kifejezetten jegybanki belső használatra, az elnöknek szánt elemzést.

A miértre pedig az a válasz, hogy beszédében Matolcsy vissza akarta dobni a labdát a kormánynak, mert az utóbbi időben a kabinet retorikájában egyre inkább a jegybankra akarta hárítani a felelősséget a forint tavaly őszi brutális gyengülése miatt.

Matolcsy bizottsági ülésen elhangzott szavait Surányi György korábbi jegybankelnök is bírálta, mondván, a monetáris politikáért felelős intézmény élén felelőtlenség arról beszélni, hogy az általuk is felügyelt magyar gazdaság mennyire sérülékeny állapotban van, mert ez – még ha jelentős is a valóságtartalma – nagyon rossz üzenet a piac felé, tovább gyengíti az MNB hitelességét.