Üzentek a vállalkozók a kormánynak: beszántás helyett tegyék észszerűbbé a katát

Üzentek a vállalkozók a kormánynak: beszántás helyett tegyék észszerűbbé a katát

Képünk illusztráció

Fotó: Bruce Marsh / unsplash.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közleményben fordult kedden a kormányhoz több vállalkozói érdekképviselet is, hogy tegyék észszerűbbé a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) egyes szabályait. Mint ismert, a kormány gyakorlatilag egy nap alatt szigorított a katázás feltételein, úgy a korábbi 450 ezer kisadózóból legalább 300 ezernek már biztosan nem éri  majd meg ez adóforma.

Szeptembertől ugyanis a katás vállalkozó már csak magánszemélynek adhat számlát, a cégeknek nem – a kata adóját ugyanakkor egységesen havi 50 ezer forintra módosították, értékhatárát pedig 18 millió forintra emelték.

 A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a katázásból kiesők számára új adónemet javasol, valamint a szeptemberi határidő helyett január 1-jei bevezetést szorgalmaz. Azt is ajánlják, hogy az 50 ezer forintos havi adótétel mellett legyen 100 ezer forintos, választható adótétel a magasabb TB-ellátás érdekében, és hogy a katások eseti jelleggel üzleti ügyfeleket is kiszolgálhassanak

A BKIK emellett szeretné elérni, hogy a kormány kezdeményezzen tárgyalásokat az Európai Unióval a jelenleg 12 millió forintos alanyi áfamentesség felső határának 18 millió forintra emeléséről, hogy a megemelkedő kata határ ténylegesen kihasználható legyen.

Informatikusok ezrei hagyhatják el az országot

A kata kivezetésének átütemezését sürgeti Az IVSZ - Szövetség a digitális gazdaságért érdekképviselet is, továbbá javasolja az atipikus foglalkoztatási formákra is alkalmazható rugalmas adózási módot.

Közleményében az IVSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyszerűsített adózás lehetőségének szűkítése az informatikai szakemberek tömeges elvándorlásához vezet. Ahhoz, hogy ez elkerülhető legyen, a szövetség szerint szükség van egy olyan adónemre is, amely egyszerű szabályok mentén stabil és kiszámítható, alacsony belépési küszöb mellett támogatja az atipikus munkavégzést.

VOSZ: Elsietett, méltatlan döntés volt

Az erőltetett törvénymódosítás miatt megszólalt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége is: a VOSZ elsietettnek, a kisadózókra nézve méltatlannak tartja a kata módosításáról szóló törvényjavaslatot, és további egyeztetéseket javasol az érintettekkel. Ez magába foglalja az esetleges kivezetés dátumának kitolását és az érintett kisvállalkozói kör további jogszerű és mérsékelt adózási lehetőségének megteremtését, beleértve az adóteher növekedését is.

A művész nem napi nyolc órában dolgozik

Szeptembertől legalább 150 ezer előadóművész, író, zenész eshet ki a számukra kedvező adózási keretek közül, hiszen ők jellemzően nem fix munkaviszonyban, sokkal inkább projektekben dolgoznak erre figyelmeztet a hazai zenei szcénát képviselő Music Hungary Szövetség (MHSZ).

Az érdekképviselet szerint a kreatív iparágban dolgozóknak mindenképpen szükségük van egy olyan egyszerű adózási lehetőségre, amely mentes az adminisztratív terhektől és költségektől. Ennek adózása magasabb is lehetne a katáénál az MHSZ szerint, a szakmai szövetség pedig azt is elfogadhatónak tartja, a művészek egy százalékos adót fizetnének minden, a megbízóknak benyújtott számla után.

 A kata átalakításáról a Magyar Hang számos cikkben számolt be, ezeket ide kattintva olvashatják el.