Sírokról evett gyertyát a medve

Sírokról evett gyertyát a medve

Gyergyóvasláb község Facebbok-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre furcsább hírek jönnek a túlszaporodott medvék kapcsán Erdélyből: most a Hargita megyei Gyergyóvaslábhoz tartozó Hevederen a helyi temetőbe ment be két boccsal egy medve, és megették a halottak napi gyertyagyújtás után maradt csonkokat. Világosan látszik, mit kerestek: a mécsestartókat összetörték, a cserepes virágokat felborogatták. A hír először a község Facebook-oldalán jelent meg. Egy bizonyos fajta gyertya ízlett nekik, azokat keresték, a többit békén hagyták.

A Székelyhon tudósítója elment a faluba, ahol a helyiek azt mesélték neki, hogy az úton, fényes nappal a bocsaival játszó medve mindennapos látvány a településen, ahol az emberek sötétedés után már a saját udvarukra sem mernek kimenni. A községközpontban két hete a mostaninál jóval nagyobb kár történt: ott egy medve tizenegy juhot ölt meg egy gazdához betörve.

Fagyállós kenyér és sínekre csalogatott medve | Magyar Hang

November végén egyébként négy erdélyi megye, Brassó, Kovászna, Maros és Hargita vezetői közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy petíciót intéznek az Európai Parlamenthez. Szerintük egyértelműen túlszaporodott az állomány, már hét ember halt meg idén medvetámadás következtében Romániában, mindennaposak az országúti, vasúti medvegázolások és a gazdák által tett kárbejelentések. Utóbbiak száma a négy megyében elérte az ezret.