Ecce Fidesz

Ecce Fidesz

Orbán Viktor fideszes képviselők gyűrűjében a Parlamentben 2024. február 26-án (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bencsik Gábort, az emberarcú fideszes publicistát nem érdekli sem az ellenzék, sem Magyar Péter. Őt a Fidesz (és a KDNP) érdekli, tőlük várja, hogy megújuljanak, „mert eljött annak az ideje”. Újra a szívére hallgatva szeretne rájuk szavazni, ezért úgy gondolja, jó lenne, ha a kormánypártban „kevesebb indulat, kevesebb harc, kevesebb tánc a pénz körül, több szerénység, több lélek, és igen, több szeretet” lenne. „Tavasz van, húsvét, tökéletes alkalom a megújulásra” – fejezi be a Facebook-posztját.

Dicséretes hozzáállás, nézzük is meg, hogy a párt miként is ugrott neki ennek a megújulást, feltámadást hirdető időszaknak. Az anyázás Krúdyjával, Bayer Zsolttal kezdünk, aki nagypéntekhez közeledvén ismét publicisztikává tudta formálni a torok mélyéről felkrahácsolt turházást: „sajnos ezek a gyáva patkányok soha nem ölik meg magukat”, írta gazdagon vendégszövegelt dolgozatában Magyar Péterről. 

Volt még az ünnep alatt egy párton belüli, kulturális júdásozás is, de ez mellékszál csupán. Mert hogy honnan is kell nekifutnia a kormánypártoknak a megújuláshoz, azt az szemlélteti a legjobban, hogy Fidesz nyilvánosságába lassan annyiszor ismétlik Varga Judit Hajdú Péternek adott interjúját, mint Orbán Viktor ünnepi beszédeit szokás. Gondoljunk bele, hogy mégis mit is üzen az, hogy a közélettől állítólag visszavonult korábbi igazságügy miniszter száz percen keresztül teregeti ki tragikussá lett kapcsolatának részleteit a magyar médiatér leggátlástalanabb szervkereskedőjének? És ezt aztán a hatalomgyár elkezdi habosítani: Hajdú Péter a Hír TV-n, családi erőszak a Super TV2-n! Közben pedig hírszemlékben tálalja a „polgári karaktert” megjeleníteni kívánó Mandiner, hogy mik Varga Judit interjújának legerősebb állításai, aztán jönnek a hírfanfárok arról, hogy hányan is nézték meg azt a beszélgetést, amiben arról panaszkodik egy egykori kormánytag, hogy miként zsarolta, bántalmazta őt a házastársa. Egészen riasztó kísérőjelensége mindennek, hogy ellenzéki érzelmű mémgyárosok inkább Varga szavainak valóságtartalmát vonják kétségbe vagy viccelődnek vele, mintsem hogy azon gondolkodnának el, hogy milyen állapotban is lehet az áldozatsegítés intézménye, ha egy kormánytagnak mindezt valóban el kellett szenvednie. Az élet kegyetlen módon jelzett a kérdésben: épp aznap, mikor Varga Judit alaposan beharangozott interjúja megjelent, napvilágot látott a hír egy gyilkossággal végződő tamási bántalmazásról, amiben szinte minden olyan rendszerhiba felbukkant, ami a családon belüli erőszakkal kezdődő, később pedig végzetessé váló bűncselekmények kapcsán szokott.

És akkor mindezek után olvassuk el még egyszer Bencsik Gábor sorait arról, hogy mit is vár a Fidesztől (és a KDNP-től): több lélek, több szeretet. Ecce Fidesz, innen aztán tényleg szép lenne a megújulás. Majd megnézzük a Tények Extrában, vagy elolvassuk az Origón, hogy miként sikerült.