Időn túli fanyalgás

Időn túli fanyalgás

Jakab Péter a Jobbik által rendezett Dispután (Forrás: Jobbik/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha a mögöttes tartalomtól elvonatkoztatunk, bármelyik fideszes megmondóembertől hallhattuk volna azt, amit Jakab Péter megfogalmazott a Jobbik hétvégi, Disputa elnevezésű rendezvényén. Vagyis: vége a fanyalgás korának, nincs harmadik út, csak a Fidesz és az egyesült ellenzék a választási lehetőség 2022-ben.

Egyesek szerint mindig is lassú felfogású voltam, úgyhogy még egyszer fanyalgok, fumigálok egy kicsit, mint a Muppet Show két öregembere a karzaton. A Jobbik elnöke, az előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltje szerint az ellenzék nem követheti el még egyszer a 2018-as hibát, amikor a külön indulással újfent nem sikerült megakadályozni a Fidesz kétharmados győzelmét. Nem vitás, hatalmas erők tolták a teljes együttműködés felé az ellenzéket - utolsóként a választójogi törvény kormánypártok által megszavazott legutóbbi módosítása -, csakhogy az összefogásnak nem szükségképpen kell elmosnia az elvi különbözőségeket. Vona Gábor és Jakab Péter irányvonala nem pusztán az összefogás megítélésében - amely, bármennyire fontos, mégiscsak technikai kérdés - különbözik, hanem alapvető tartalmi ügyekben is. A korábbi, az aktív pártpolitikától hátra lépett elnök egy önálló ellenzéki pólus kialakításán dolgozott, ügyelve arra, hogy a Jobbik és reménybeli szövetségesei megkülönböztethetőek maradjanak a gyurcsányi világtól. Távozásával ez a terv is füstbe ment; a DK és a Jobbik közötti alkuk világossá tették, hogy az előválasztáson sem fog megvívni egymással a 2010 előtti kormányzáshoz köthető erőcsoport és az új ellenzék.

Orbán Viktor járulékos nyereségként könyvelheti el, hogy a pedofiltörvény ügyében a Jobbikot egy szavazás erejéig leválasztotta a többi ellenzéki pártról, de pontosan tudja, nem robbanthatja szét az összefogást. Igazából nem is akarja. Jakab Péternek ezen keretek között, Gyurcsány Ferenccel a hátában kell az ellenzéket felhoznia a kistelepülések Magyarországán, ahova nem szivárványos zászló alatt érdemes megérkezni.

Nincs az az elvi ellentét az egyesült ellenzék pártjai között, amelyet ne oldana fel a kormányváltás iránti vágy. Hatalomtechnikai szempontból nehéz is ezt vitatni. Meglehet, csak a széplelkek finnyáskodnak azon is, hogy miközben Jakab Péter elhatárolódik az uniós zászlót égető ős-Jobbiktól, a párt ismét az antiszemita kiszólásairól elhíresült Bíró Lászlót indítja a szerencsi körzetben.