Megszorító kerestetik

Megszorító kerestetik

Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc 2019. április 14-én az Élet menetén (Fotó: Dobrev Klára Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

pannon Trump és a hun Hillary egyre ádázabb csatájában nem figyelünk rá eléggé, pedig nagyon kellene: már nem csak Szanyi Tiborék Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalmának van Kádár János terve, hanem a Fidesznek (és vele a persze csepp KDNP-nek is). Több mint egy évtizede elhanyagolt szektorokban várhatók ugyanis béremelések, aztán jön a bőséges nyugdíjprémium, és sok családnál többszázezres nagyságrendben érkezik majd a személyi jövedelemadó visszatérítése.

Ezt követően pedig választások lesznek, amit Zsiday Viktor alapkezelő a Válasz Online-nak adott interjújában  „erősen kockázatos gazdasági eseménynek” nevez. A beszélgetés másik résztvevője Madár István vezető elemző, és ő is azt gondolja, hogy a voksolás után „szigorítani kell majd”.

Valami nagyon hasonló történt 2006-ban, amikor Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök, az első, aki a rendszerváltozás után újrázni tudott, hogy aztán a győzelem után nem sokkal elmondja a hírhedt balatonőszödi beszédét és lemondjon. Ő ma, tizenöt évvel később is tényezője (vagy éppen kolonca, nézőpont kérdése)  a magyar közéletnek. Nem nehéz tehát valamiféle sorsszerűséget belelátni abba, hogy az előválasztás és a jelek szerint a 2022-es tavaszi országgyűlési voksolás is tulajdonképpen Gyurcsány személye körül forog.

Vagyis lényegében egy megszorító kerestetik. Erre a szerepre hárman jelentkeztek, akik pontosan tudják, hogy a tavasztól induló kormányzási ciklus nem lesz egy népünnepély.

Ha Márki-Zay Péter megnyeri az elő- és a „rendes” választást is, akkor nap mint nap egy bravúrosan megkoreografált páva- és tojástáncot kell járnia. Vele szemben egy falanxként összeállt Fidesz-(KDNP) áll majd, mögötte pedig egy olyan támogató szövetség, amiben a legerősebb frakciót vélhetően az a Demokratikus Koalíció adja majd, amelynek csúcsjelöltjébe, elnökébe, és akarva-akaratlanul a szavazóiba is naponta bele-belemar. Hát, innen szép a győzelem.

Ha Dobrev Klára kezébe kerül a kormányrúd, akkor a fideszes heccmédiának elég lesz csak néhány dátumot átállítania egy-két 2006-os cikken, és az akkor miniszterelnökként hivatkozott személy neve mögé odabiggyeszteni, hogy –né. És persze ha már a saját korábbi írásaiknál matatnak, akkor jól teszik, ha a mostanában születő, Dobrev Klárát támogató tartalmakat eltüntetik. Jobb lesz ez mindenkinek: a szerzőknek, az olvasóknak, de még talán magának Dobrev Klárának is. 

Ha pedig Orbán Viktor újrázhat megint, akkor bebizonyíthatja végre, hogy nem egy népszerűséghajhász politikus ő, hanem egy igazi államférfi. Nagy kár, hogy ehhez több mint egy évtizednyi kormányzás, három kétharmad, valamint „a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai” sem voltak elegendők számára.