Reklámnak jó lesz

Reklámnak jó lesz

Farkas Péter, Kulcsár József és Kovács Ilka, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány kutató-mentő csapatának tagjai (b-j) a Liszt Ferenc Budapest Nemzetközi Repülőtéren 2023. február 7-én. A héttagú csapat nemzetközi minősítésû keresőkutyákkal indul a törökországi földerengés helyszínére. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hazatértek Törökországból, a pusztító földrengés helyszínéről a magyar kutyás mentők. Magyarország hivatásosokból álló mentőcsapatot is küldött, de kint volt a Baptista Szeretetszolgálat csapata is. Arra talán kevesebben figyeltek fel, hogy az ő mentőcsapatukat nagyrészt kutyás mentéssel foglalkozó civil csoportok tagjai adták. A magyar mentőakció és a joggal ünnepelt mentőkutyák és vezetőik mögött olyan civil szervezetek állnak, mint a Kutyák Határok Nélkül Alapítvány, a Kutyákkal az Életért Alapítvány vagy a Mancs a kézben Egyesület. Hét élő embert emeltek ki a romok alól, kettőt nagyon rossz egészségi állapotban.

A Pesti Kutató-Mentő Szolgálat önállóan, civil szervezetként érkezett Törökországba. A speciális mentéssel foglalkozó önkéntes mentőszolgálatot Magyarországon, elsősorban Pest megyében is gyakran riasztják. Olyan mentésekhez vonulnak ki, amelyeket speciális eszközök vagy speciális szakképzettség hiányában a katasztrófavédelem vagy a rendőrség nehezen tudna megoldani. 

Teljesen rendben lévő dolog, hogy ezeknek a szervezeteknek a hősies törökországi erőfeszítései tiszteletet ébresztenek, és akár politikai szereplőket is arra késztetnek, hogy büszkélkedjenek a magyar sikerekkel – valóban sokat jelentett ez a katasztrófát elszenvedett török polgároknak a szükség óráiban, és öregbítette Magyarország jó hírnevét. Aligha létezik jobb országreklám.

Jó lenne, ha a politikai döntéshozók emlékezetében megmaradnának ezek a felemelő pillanatok akkor is, amikor válság-forgatókönyveket írnak – ezekből ugyanis általában teljes egészében kimarad a civil szektor, mintha nem is léteznének a létfontosságú szociális, mentési, ápolási és sok egyéb feladatot ellátó civil szervezetek, akiket éppen úgy érint az infláció, az energiaárak vagy a beniznár emelkedése, mint a háztartásokat, az önkormányzatokat vagy a vállalkozásokat. És akiket jórészt a civil társadalom tart el – de nem biztos, hogy egy válsághelyzetben is ugyanúgy képes állni a számlát.

A Pesti-Kutató Mentő Szolgálat például kétségbeesettnek tűnő felhívást tett közzé még augusztusban: gyakorlatilag a fennmaradásukra kértek adományokat, miután a rezsinövekedést és a benzináremelkedést összeadva megduplázódtak a működési költségeik, és ebből nem látják a kiutat. Ahogy azt sem, hogy a többi hozzájuk hasonló szervezet hogyan fog tovább működni. Az fel sem merült, hogy a kormányzat létrehozzon egy "zsebet" a  civil szervezetek megsegítésére, vagy legalább a kedvezményes tankolást és a kedvezményes energiaárakat biztosítsa nekik. Akkor a  tiszteletadás is sokkal hitelesebb lenne.