A különbség édesapám és Isten közt

A különbség édesapám és Isten közt

Forrás: Facebook/Gurubi Ágnes

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, egyre nagyobb az igény a családtörténetekre, a mélyre ásó, pszichologizáló történetekre. Erre mutat Gurubi Ágnes bemutatkozó regénye, a Szív utca sikere is. Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című kötetének sikere mögött szintén hasonló állhat, a Szív utcához pedig ő is írta az ajánlót.

A Másik Isten hasonló nyomvonalon halad, tovább boncolgatva a férfiak és nők családban elfoglalt helyét, szerepét, az apával való ellentmondásos kapcsolatot. A hiány érzete ezúttal is hangsúlyos lesz: „Juli hirtelen maradt magára, bár bizonyos szempontból mindig is magányos volt. (…) Nem kötődött senkihez és semmihez. Szüleivel három külön világot alkottak, átjárás nélkül, hiába ő volt a közös halmaz közepén, anyja megközelíthetetlen volt számára, apja elérhetetlen. A nagyszülők meghaltak, az apja a hegyre költözött, az anyja Amerikában, ő pedig értelmet keresett az életben, ha már érzelmet nem talált. Megöregedett lélek egy fiatal testben.”

Jön aztán a házasság óramutató-pontossággal, kiszámíthatóan, így persze csak ideig-óráig működőképesen. Gurubi hősnőjének, ahogy arra az utóbbi évtizedekben sokan vágynak, önmagát kell megtalálnia. Fel kell nőnie ahhoz, hogy szerethesse azt, aki volt és aki lett, illetve tudja, mit keres ő az életben. A hátsó borítón is kiemelt szabad tudatáramlásos oldalak izgalmasan oldják a történetmesélős részeket, miközben vitáink, konfliktusaink kisszerűségét is tökéletesen mutatják. Nem szörnyű mindaz, amibe bele vagyunk merevedve? Ami miatt magyarázkodunk, ami elől menekülnünk kell?

Csak évek múlva jövünk rá, hogy ami egykor minden gondolatunkat kitette, és valóban eget rengető jelentőségűnek tűnt, valójában csak az időnket vitte. Hónapokat, évtizedeket? Mint amikor Juli azt számolgatja, apja hány évig élt a hegyen, és akkor beugrik, hogy a válás után először egy Dohány utcai albérlet következett. Végtelennek tűnt annak idején a gyermekkor békéje, aztán már csak a vágyakozás utána. Végtelennek tűnik a házasság szürkesége is. Mindig az, amiben vagyunk: „time without end”. Önmagunkat pedig addig igyekszünk megfejteni, a kor szabályai szerint persze terapeuta segítségével, míg végül rá nem jövünk egy egyszerű igazságra. Arra, hogy – miként mindennek a világon – a saját életünknek és személyünknek is az adja meg az értelmét, ha megtaláljuk, mit becsüljünk benne. De ennek felismerése el kell vezessen oda is, hogy a többi ember sem azért van, hogy hátráltasson minket ezen az úton, hanem ők ugyanúgy a lelki békéjüket keresik.

Gurubi Ágnes: Másik Isten, Helikon Kiadó, 2022, 3299 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/39. számában jelent meg, szeptember 23-án.